SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı öğretmenlere, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili özel bir ders düzenleme çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2022 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2022 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı öğretmenlere, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili özel bir ders düzenleme çağrısı

Ukrayna’da, her 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü kaydediliyor. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Ukrayna’da bugün yaşanan olaylar çerçevesinde bu trajik olaya daha büyük dikkatin çekilmesi gerektiğini belirterek Ukrayna okullarını, 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırımı konulu özel bir ders düzenlemeye davet etti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Ukraynalı öğretmelere 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü nedeniyle okullarda 1944 Kırım Tatar Sürgününü anlatan özel bir ders düzenleme çağrısında bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş çerçevesinde ilgili trajediye daha fazla dikkat çekilmesi gerektiğini ifade eden örgüt yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı saldırı iki buçuk aydır devam ediyor. Öte yandan saldırganlığın aslında 2014 yılında Rus askerlerin Kırım Yarımadasını işgal etmesiyle başladığını hatırlamak gerek. Bu işgal sonucu birçok Kırım Tatarı ve Ukrain baskıya uğradı veya evlerini terk etmek zorunda kaldı. Maalesef 2014 yılındaki trajedi Kırım Tatar halkı için bir ilk değildi. 1944 yılında bu halk, yaklaşık 200 bin insanı evsiz bırakan ve binlerce insanı ölüme mahkum eden sürgünü yaşadı.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü, hem 1944 yılındaki hem de 2014-2022 yılları arasındaki olayları anlatan bir kitapçık hazırladığını ve isteyen öğretmenlerin 1944 Sürgünü konulu derste onu kullanabileceğini belirtti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanlarından sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatanlarına dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgününü, soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.