SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı insan hakları uzmanı: İşgalden sonra Kırım'a 500 bin ila 800 bin arası Rus vatandaşı yerleştirildi

Ukraynalı insan hakları uzmanı: İşgalden sonra Kırım'a 500 ila 800 bin arası Rus vatandaşı yerleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2022 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2022 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı insan hakları uzmanı: İşgalden sonra Kırım'a 500 bin ila 800 bin arası Rus vatandaşı yerleştirildi

Kırım’ı işgal altına alan Rusya, yarımadanın demografik durumunu değiştirme politikasına hız kesmeden yürütüyor. Ukrayna'da Bölgesel İnsan Hakları Merkezi avukatı Katerina Raşevska, Rus işgalinin başından bu yana yarımadaya, 500 ila 800 bin arasında Rus vatandaşının yerleştiğini ifade etti.

2014 yılında Kırım’ı işgal eden Rusya, farklı yöntemler kullanarak Rusya vatandaşlarını yarımadaya yerleşmeye teşvik ediyor. QHA’ya konuşan Bölgesel İnsan Hakları Merkezi avukatı Katerina Raşevska, işgal altındaki Kırım’a yerleştirilen asker ve devlet görevlileri dışında Kremlin yönetiminin başlattığı farklı federal programlar çerçevesinde doktor, öğretmen, hemşire ve diğer meslek temsilcilerin, yarımadaya yerleştirilmeye teşvik edildiğini aktardı.

RUSYA, VATANDAŞLARINI KIRIM’A YERLEŞTİRMEK İÇİN MALİ TEŞVİKLER KULLANIYOR

Raşevska, “Kolonizasyon, mali teşvikler, tazminat yoluyla gerçekleştiriliyor. Söz ettiğim programlar, çeşitli tazminatlar öngörüyor. Örneğin, aile üyeleriyle taşınırsanız 1-2 milyon ruble veya kişi başı 500 bin ruble tazminat teklif ediliyor. Bunun dışında konut maliyetinin geri ödenmesi veya konut sağlama teklifi yapılıyor. Veya seyahat masraflarının geri ödenmesi, barınma. Sözde konut sertifikaları sistemi çerçevesinde askeri emeklileri ve normal emeklileri Rusya'nın kuzeyinden Kırım'a taşınıyor. Bu sistem çerçevesinde kişinin seyahat masrafları, ailesinin seyahat masrafları ve Kırım'daki konut masrafları özel program aracılığıyla karşılanıyor.” diye bildirdi.

kirim-bir-yilda-rusya-39-nin-askeri-ussu-oldu RUSYA KIRIM'DA ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİLİYOR

İnsan hakları savunucusu, Rusya’nın yeniden yerleşim politikasının aktif eylemler ve eylemsizlik olarak ayrılabileceğini kaydetti. İnsanların doğrudan ve dolaylı yollarla yarımadaya yerleştirilmesini aktif eylemler olarak nitelendirildiğini belirten uzman, “Eylemsizliğe gelince, Rusya uluslararası hukuk normlarına uygun olarak kendi mevzuatında sivillerin işgal altındaki topraklarına yerleşmesini yasaklanmasını sağlamalıydı. Söz konusu eylemsizlik de uluslararası hukukun bir ihlalidir.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.