SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı insan hakları savunucularından Rusya'ya Kırım Tatar siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısı

Ukraynalı insan hakları örgütleri, Rusya’dan Karasubazar Grubu da dahil olmak üzere, işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak alıkonulan tüm siyasi tutsakları derhal serbest bırakmayı talep etti. Öte yandan açıklamada, Rusya'nın sözde terörle mücadele yasalarını kullanmaktan vazgeçmesi gerektiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2021 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı insan hakları savunucularından Rusya'ya Kırım Tatar siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısı

Ukraynalı insan hakları örgütleri, Rusya’dan Karasubazar Grubu da dahil olmak üzere, işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak alıkonulan tüm siyasi tutsakları derhal serbest bırakmayı talep etti. Öte yandan açıklamada, Rusya'nın sözde terörle mücadele yasalarını kullanmaktan vazgeçmesi gerektiği bildirildi.

Ukrayna insan hakları örgütleri tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan ortak açıklamada, Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Ayder Cepparov, Enver Omerov ve Riza Omerov (Karasubazar Grubu) dahil olmak üzere, Kremlin tarafından yasa dışı olarak alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşı siyasi tutsakların serbest bırakılması talep edildi. Açıklama ZMINA İnsan Hakları Merkezi, Kremlin Esirleri Akrabaları Birliği, Sivil Özgürlükler Merkezi, KrımSOS, Kırım İnsan Hakları Grubu, İnsan Hakları İçin Medya Girişimi, Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Grubu tarafından imzalandı.

SÖZDE TERÖRLE MÜCADELE YASALARINI KULLANILMAKTAN VAZGEÇİN ÇAĞRISI

Açıklamada insan hakları savunucuları, idari tutuklamalar, cezai davalar, mülkiyete el koyma ve diğer baskı yöntemleri dahil olmak üzere Kırım Tatarları, Kırımlı Müslümanlara yönelik uygulanan zulmü durdurmayı talep etti. Ayrıca açıklamada, Kırım’da siyasi amaçlı baskı uygulamak için Rusya’nın sözde terörle mücadele yasalarını kullanmasından derhal vazgeçmeye davet edildi.

KARASUBAZAR GRUBUNUN DAVASI DEVAM EDİYOR

Bilindiği gibi, işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı, sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsakların davası, Rus mahkemesinde görülmeye devam ediyor. Kırım Tatar siyasi tutsakların, bugün mahkemede son sözlerini söylemeleri bekleniyor.

RUS SAVCI ÜÇ KIRIM TATARI İÇİN TALEP ETTİĞİ AĞIR CEZALARI AÇIKLADI

Rus savcı, 23 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen duruşmada Enver Omerov için 19 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 9 ay denetimli serbestlik cezası, Riza Omerov (Enver Omerov’un oğlu) için 13 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 6 ay denetimli serbestlik cezası, ayrıca Ayder Cepparov için 18 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 2 ay denetimli serbestlik cezası talep etti.

KIRIM TATARLARINA İŞGALCİLERİN BASKI VE ALIKOYMALARI BİTMEK BİLMİYOR

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi 18 Temmuz 2019 tarihinde Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.