SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı: Rusya bir devlet olarak var olmaya devam etmek istiyorsa Kırım’ı terk etmeli

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2022 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2022 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı: Rusya bir devlet olarak var olmaya devam etmek istiyorsa Kırım’ı terk etmeli

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Volodımır Gavrilov, Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’nın Ukrayna toprakları olduğu için Ukrayna ordusunun yarımadadaki herhangi bir hedefi vurmasının tamamen yasal olacağını ifade etti. Gavrilov, “Rusya bir devlet olarak var olmaya devam etmek istiyorsa Kırım’ı terk etmeli” dedi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Volodımır Gavrilov, Ukrayna ordusunun, gemisavar füze kabiliyetini geliştirdiğini ve Karadeniz sularını işgalden kurtarma operasyonuna başlamak için ortak ülkelerden uzun menzilli silahların gelmesini beklediğini ifade etti. The Time gazetesine konuşan Gavrilov, Ukrayna’nın Rusya’nın Karadeniz Fİlosunu yok etmeye ve Kırım’ı işgalden kurtarmaya hazırlandığını belirterek, “Kırım Ukrayna’dır. Bu yüzden yarımadadaki herhangi bir hedef Ukrayna ordusu için yasal. Bunu nasıl doğru yapacağımız konusunda çok dikkatli düşünmeliyiz. Rusya bir devlet olarak var olmaya devam etmek istiyorsa Kırım’ı terk etmelidir.” dedi.

Rusya’nın Karadeniz’e konuşlandırıldığı gemilerden devamlı Ukrayna’ya saldırdığını vurgulayan bakan yardımcısı, “Yılan Adası’nda operasyonlar başlattık. Gemisavar silahlar bize gönderiliyor. Dolayısıyla er yada geç filoyu hedef alacağız. Bu kaçınılmaz çünkü halkımızın güvenliğini sağlamalıyız” dedi.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YA BAŞLATTIĞI SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor.

İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı.

Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, milyonlarca Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.