SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Rusya, Kırım’daki insanları değil askeri ihtiyaçlarını önemsiyor

Ukrayna: Rusya, Kırım’daki insanları değil askeri ihtiyaçlarını önemsiyor

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2020 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Rusya, Kırım’daki insanları değil askeri ihtiyaçlarını önemsiyor

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, dün BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile görüştü. Görüşmede, Kırım ve Donbas'taki hak ihlalleri ele alındı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 28 Eylül 2020 tarihinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet çevrim içi görüşme yaptı. Görüşme sırasında Ceppar, işgal edilen Kırım ve Donbas’taki insan hakları durumu ile ilgili bilgi verdi.

GÜNDEM İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM VE DONBAS

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, "Görüşme sırasında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserine, işgal altındaki Kırım ve Donbas topraklarında Rusya tarafından işlenen çok sayıda ağır insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlaline ilişkin yeni vakalar hakkında ayrıntılı bilgi verildi." diye bildirildi.

Bununla birlikte Emine Ceppar’ın, Michelle Bachelet’e işgal edilen Kırım’a su temini ile ilgili gerçek durumu anlattığı ve Rusya’nın güya Kırım’da yaşanan "insani felaket" argümanının hatalı olduğunu ve Kremlin'in bir dezenformasyon politikasını olduğunu bildirdi.

YARIMADAYA 800 BİN RUS YERLEŞTİRİLDİ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, farklı uzmanların değerlendirmelerine göre Rusya’nın uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek yarımadaya 800 bine kadar Rus vatandaşı yerleştirdiğini ve Kırım’ın askerileştirmeye devam ettiğini belirterek, Rusya’nın yarımadanın nüfusunu umursamadığını, bunun yerine yeni sömürge politikasını ve askeri ihtiyaçlarını önemsediğini vurguladı. Görüşmede ayrıca, Rusya tarafından yasa dışı alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının durumlarına dikkat çekildiği belirtildi.

Emine Ceppar’ın Michelle Bachelet’i Ukrayna’ya davet ettiği ifade edilen açıklamada, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Ukrayna ziyaretinin gündeminde kalacağını ve salgın durumu izin verir vermez ziyaret tarihlerinin belirleneceğini bildirdi.” denildi.

İŞGALCİ RUSYA BM’YE ŞİKAYETTE BULUNDU

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgalinden dolayı Ukrayna’nın yarımadaya yönelik su tedarikini kesmesine karşı, Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulunduğu bildirilmiş, Kremlin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e konu ile ilgili dilekçe gönderdiği belirtilmişti.

Benzer haber: İşgalci Rusya, Kırım’a su tedariki için BM’ye başvurdu

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

 

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

İlgili haber: Kırımoğlu: Kırım’a su sağlamak ulusal çıkarlarımıza ihanet etmektir

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

İlgili haber: “Su kıtlığı nedeniyle Kırım’daki topraklar bozuluyor onları yeniden kazanmak onlarca yıl sürer”

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu.Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.