SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Ortodoks Kilisesinden BM'ye çağrı: Kırım'daki Ukrainleri koruyun!

Ukrayna Ortodoks Kilisesi BM'den Kırım'daki Ukrainleri korumasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2020 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Ortodoks Kilisesinden BM'ye çağrı: Kırım'daki Ukrainleri koruyun!

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Birleşmiş Milletlere, Rus işgali altında baskılara maruz kalan Ukrainlere destek verilmesi çağrısında bulundu. Başpiskopos Kliment, '"Bize Ukrayna Ortodoks Kilisesini ve Ukrain toplumunu koruma konusunda yardım edin. değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kırım ve Akmescit (Simferopol) Başpiskoposu Kliment, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine başvurarak Rus işgali altındaki Kırım’da baskılara maruz kalan Ukrain toplumuna destek verilmesini istedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği girişimiyle 26 Ağustos 2020 tarihinde Kıyiv'de Ukrayna Ortodoks Kilisesi temsilcileri, BM temsilcileri, Ukraynalı diplomatlar, milletvekilleri ve yetkililerin katılımıyla toplantı gerçekleşti. Toplantıya; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da katıldı.

BAŞPİSKOPOS KLİMENT'TEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Toplantıda konuşan Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kırım ve Akmescit (Simferopol) Başpiskoposu Kliment, "BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine seslendi. Kliment, konuşmasında, "Sizden Ukrayna’ya destek vermenizi istiyorum. BM Güvenlik Konseyi toplantısında Kırım’daki Ukrayna Ortodoks Kilisesini koruma konusunu ele almanızı istiyorum Uluslararası topluma sesleniyorum, 'Bize Ukrayna Ortodoks Kilisesini ve Ukrain toplumunu koruma konusunda yardım edin. Rusya’nın uluslararası anlaşmalarına uymasını sağlayın." dedi. Son aylarda işgal altındaki yarımadada din özgürlüklere yönelik baskıların şiddete dönüştüğünü belirten Başpiskopos, Kırım’ın Akmescit kentinde bulunan Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Katedralinin işgalci sözde mahkemenin kararından sonra yağmalandığını ve ayrıca işgalcilerin Kezlev’deki (Yevpatoriya) kiliseyi yıkmaya çalıştıklarını anlattı.

Benzer haber: İŞGALCİLER KIRIM’DAKİ UKRAYNA KİLİSESİNİ YAĞMALADI

İŞGALCİLERDEN UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİNE BASKI

Kasım 2019’da Kezlev’deki sözde Şehir Mahkemesi şehirdeki Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait ibadethaneyi yıkma kararı almıştı. İnsan hakları savunucuları, Rusya ve Kırım’ın işgalci yönetimine, Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Kezlev’deki kiliseyi yıkma kararından vazgeçmesi çağrısı yaptı.

Benzer haber: İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN RUSYA'YA, KIRIM'DAKİ UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİNE AİT İBADETHANE HAKKINDA ÇAĞRI

Bununla birlikte, işgalci yönetim, Akmescit’teki  "Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Kilisesi" dini örgütünün tescilini reddetmişti. Ayrıca şubat 2019’da bölgede bulunan din adamlarından ve kiliselerden Simferopol’daki (Akmescit) Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Kilisesinden ayrılmalarını istemişti. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Tahkim Mahkemesi, Haziran 2019’da Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Katedralini, Kırım’ın sözde Mülkiyet ve Toprak İşleri Bakanlığına devretme kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.