SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nariman Celal’in ailesine destek olacak

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nariman Celal’in ailesine destek olacak

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2021 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2021 21:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nariman Celal’in ailesine destek olacak

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı, Avrupa Dayanışması Partisi lideri Petro Poroşenko, Rus işgalci yönetimi tarafından düzmece bir dava çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve diğer siyasi tutsakların ailelerine destek verecek. Poroşenko yaptığı açıklamada, siyasi tutsaklara destek sağlamak için özel bir programın geliştirileceğini duyurdu.

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı, Avrupa Dayanışması Partisi lideri Petro Poroşenko, Kremlin esirlerinin ailelerine destek vermek için için özel bir programın geliştirileceğini açıkladı. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Poroşenko, “Ukrayna kendi vatandaşlarını zorda bırakmayacak. Bu sloganı Cumhurbaşkanı olduğumda kullanıyordum ve kullanmaya devam ediyorum. Bu ifade benim için her gün tutsakların, onların ailelerinin sorunlarıyla yaşamak demek. Avrupa Dayanışması Partisi ekibi, Ahtem Çiygöz ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile birlikte devamlı, Kırım’da Ukrayna’ya sadık kaldıkları için zarar gören insanlara yardım etme yolları arıyor. Bu yüzden Ahtem Çiygöz’ün Nariman Celal’in ailesine ve diğer siyasi tutsakların ailelerine destek verme teklifine hemen cevap verdim.” diye belirtti.

İŞGALCİLER İNTİKAM ALMAK İÇİN ÜÇ KIRIM TATARINI ALIKOYDU

İşgalci yönetimin KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i siyasi görüşleri için alıkoyduğunu vurgulayan Poroşenko, “O, siyasi görüşlerini sergilemenin ne sonuçlar doğurabileceğini ve zulüm riskinin farkında olarak Kıyiv'e geldi. Ancak siyasi görüşleri ve Kırım’ı Ukrayna’ya geri döndürme arzusu kendi hayatından daha önemliydi. Rus işgalci yönetimi bu yüzden Nariman Celal ve iki Kırım Tatarını yasa dışı şekilde alıkoyarak intikamını aldı.” ifadelerini kullandı.

NARİMAN CELAL’İN ADI TARİHİMİZE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK

Cumhurbaşkanı Poroşenko, avukat Nikolay Polozov ile bir araya geldiğini belirterek, “Ne Nariman Celal ne de diğer kahramanların aileleri desteksiz kalmayacak. İyiliğin, adaletin kazanacağına inanıyorum. Nariman Celal’in adının Kırım ve Ukrayna tarihinde altın harflerle yazılacağına inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürüldü. FSB taradından yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığı bildirilirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia edildi. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle ile suçluyor.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI

İşgalciler, günlerce Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlattı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 193. maddesi (polis görevlisinin talebine uymamak) uyarınca dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.