SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla düzenlenen programda Gök Bayrak göndere çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2021 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2021 23:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla düzenlenen programda Gök Bayrak göndere çekildi.

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı kararla her yıl 26 Haziran günü, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinde anma programı gerçekleştirildi. Büyükelçilikteki programın konuşmacıları Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Natalia Lopatina ile Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak oldu. Katılımcılar arasında Kırım Derneğini temsilen Mine İmrak yer aldı. Program kapsamında konuşan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Natalia Lopatina, Ukrayna ve Kırım Tatar halkı için önemli tarihlerin olduğunu, bu önemli tarihleri anmak ve kutlamak için bir araya gelindiğini ifade ederek sözlerine başladı. Öncelikle 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü ve 28 Haziran'da kutlanılacak olan Ukrayna Anayasa Günü'nden bahsetmek istediğini kaydeden Lopatina, "Bu iki önemli olay ve tarihler, Ukrayna ve Kırım Tatar halkımız için çok önemlidir. Bizim halklarımız hem coğrafi hem kültürel olarak ortak kadere sahiptir. Bu önemli tarihler aynı zamanda bizi birleştiren tarihler. Çünkü biz, sadece bir olduktan sonra önümüzdeki engelleri büyük ölçüde aşabiliriz. Amacımıza ulaşabiliriz. Bu adaletsizliği ortadan kaldırabiliriz. Geleceğe; iki halkımızın refahı için devam edebiliriz" dedi.

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava görseli olabilir Açıklama yok. "UKRAYNA VE KIRIM TATAR BAYRAĞINI DAHA SIK BİR ARADA GÖRÜYORUZ"

Kırım Tatar halkının sembolü olan Gök Bayrak gününün resmi olarak 26 Haziran'da kutlandığını belirten Lopatina, "Bu günün kutlanma tarihi çok yenidir, 10 yıldır kutlanmasına rağmen bugün sadece Kırım Tatarları arasında kutlanan bir gün değil, hem Ukrayna'da hem de diğer ülkelerde kutlanan bir gün haline gelmesinden dolayı da çok mutluyum. Bunun pozitif sonuçlarından biri de Ukrayna ve Kırım Tatar bayrağını daha sık bir arada görüyor olmamız." diye konuştu.

Bu önemli tarihi kutlarken Kırım'ın işgalini ve Kırım'daki baskıları unutmamaları gerektiğine dikkat çeken Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Natalia Lopatina şunları kaydetti:

Açıklama yok. "SOVYETLER DÖNEMİNDE DE AYNI ŞEYİ YAŞADIK"

"Şu an Kırım'da yaşayan Kırım Tatar halkımızın Kırım Tatar Bayrak Günü'nü kutlaması ya da Ukrayna sembolü herhangi bir şey taşımaları veya göstermeleri işgalciler tarafından yasaklanmıştır. Sovyetler döneminde de aynı şeyi yaşadık ve ne yazık ki şu anda aynı şeyleri yaşıyoruz. Bu yüzden yarımadayı işgalden kurtarmak için ve adaletsizliği ortadan kaldırmak için biz diplomatlar olarak yabancı ülke partnerlerimizle ortaklaşa elimizden geleni yapıyoruz. Ukrayna Büyükelçiliği olarak Antalya'da gerçekleştirilen Diplomasi Formunda sık sık bu konunun ele alındığını bildirmek istiyorum. Bilindiği üzere Kırım'ın işgali ve bu işgalden kurtulması bizim için son derece önemli bir konudur. Bu konunun ele alınacağı en önemli etkinliklerden biri, yakın tarihlerde gerçekleştirilecek olan Kırım Platformu'dur. İki gün önce Strazburg'dan çok güzel bir haber alarak Avrupa Konseyi toplantısında Kırım Tatar halkının korunması ile ilgili bir kararın kabul edildiğini öğrendik. Bu gibi küçük ama önemli adımlar Kırım'ın işgalden kurtarılma tarihini yakınlaştıracaktır.

"OSMANLI TOPRAKLARINDA YAZILAN ANAYASAYI HATIRLAMAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Kırım Tatar Bayrak Günü'nün yanında Ukrayna'nın da önemli bir tarihini kutladıklarını belirten Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Lopatina, "28 Haziran Ukrayna Anayasa Gününden bahsetmek istiyorum. Aslında Ukrayna Anayasasının kökleri daha derinlere, eski zamanlara dayanmaktadır. Osmanlı topraklarında yazılan anayasayı hatırlamamak mümkün değil. Bu anayasayı dile getirirken de Ukrayna ve Kırım bağlarına da değinmek isterim. Bu belgede çok net bir şekilde iki halk arasında kardeşlik ilişkilerinin kurulması ve bu ilişkiler kurulduktan sonra önemli adımların atılacağından bahsedilmesiyle önemini görüyoruz." ifadelerini kullandı. Lopatina,"Eminim ki bizim bağlarımız, önümüzdeki engelleri aşmak için önemli bir unsurdur." diyerek sözlerine son verdi.

Açıklama yok. BOYDAK: İŞGALDEN ÖNCEKİ AKMESCİT'TEKİ KUTLAMALAR ÇOK ANLAMLI İDİ

Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak töreni hazırlayan Lopatiniye teşekkür ederek, şu sözleri kaydetti:

"Kırım Tatar bayrağı Gök bayrak, 26 Haziran 1917'de ilk kez toplanan KTMM kongresinde kabul edildi. O günden bugüne değin 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kutlandı. 2014'teki işgalden önce Kırım'da, hatta dünyada Kırım Tatarlarının bulunduğu tüm ortamlarda kutlanıyordu. Özellikle Akmescit başta olmak üzere Kırım'daki kutlamalar çok anlamlı idi. Kırım Tatar halkının, Ukrayna halkının dünyadaki de rüzgarı arkasına alarak işgali sonlandırdıktan sonra o eski günlerde olduğu gibi bu 26 Haziran'ları hep birlikte kutlamayı diliyorum. Derneklerimiz ve platformlarımız adına 28 Haziran'da kutlanılacak olan Ukrayna Anayasa Günü'nü de şimdiden tebrik ediyoruz. İki yıl önceki bayrak gününde Gök Bayrak bütün dünyayı dolaşmıştı. Son olarak Kıyiv'e gitmişti. Bu süre zarfında Türkiye'de de Ukrayna dernekleri de (Muğla'da, İzmir'de çok sayıda yerde) birçok katkı sağladı. Bu vesileyle onlara bir kez daha müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Açıklama yok. Fotoğraf açıklaması yok. https://www.youtube.com/watch?v=aFL2MaIPCSQ
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.