SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan 2021'de tamamen latin alfabesine geçiyor

Özbekistan'ın 2021'de tamamen latin alfabesine geçmesi için hükumetin bir hazırlık başlattığı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2018 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2018 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan 2021'de tamamen latin alfabesine geçiyor

Özbekistan tamamen latin alfabesine geçmeye hazırlanıyor. Hatırlanacağı üzere ülke 1990'lı yılların başında latin alfabesine geçiş hamlesi yapmışsa da bu başarılı olmamıştı.

Ülkede en son 2005 yılında latin alfabesini ülke geneline yayma hedefi koyulmuştu ancak hükümetin meseleye ciddi önem vermemesi ve Özbekistan'ın kabul ettiği latin alfabesinin kullanışsız olması bu hedefleri hiçbir zaman başarıya ulaştırmamıştı. Ülkede birçok alanda hala kiril alfabesinin ağırlığı bulunuyor.

Özbek gazetecilerden alınan kulis bilgilerine göre Özbekistan'ın 2021'de tamamen latin alfabesine geçmesi için hükumetin hazırlık başlattığı öğrenildi. Bu hamlenin arkasında yeni ve reformist Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in ve Kazakistan'ın latin alfabesine geçişinin etken olduğu düşünülüyor. 

Eğer bu hedef gerçekleşirse 2025'te Orta Asya'da kiril alfabesini kullanan tek Türk devleti Kırgızistan olacak. Bu atılım bölgenin yüzyıllardır uğradığı Rus kültür emperyalizminden uzaklaşmasının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.