SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov: Rus tarafının, Kırım konusunda konuşmaya hazır olduğunu göstermesi iyiye işarettir

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov: Rus tarafının, Kırım konusunda konuşmaya hazır olduğunu göstermesi iyiye işarettir

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2022 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2022 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov: Rus tarafının, Kırım konusunda konuşmaya hazır olduğunu göstermesi iyiye işarettir

Rusya ile müzakere heyetinde yer alan Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, dün İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan Ukrayna-Rusya görüşmelerinde işgal altındaki Kırım konusunda dile getirilen görüşleri değerlendirdi. “Rus tarafı, Kırım hakkında konuşmaya ve bazı sorunları çözmeye hazır olduğunu söyledi” ifadesini kullanan Umerov bunun Ukrayna için olumlu bir işaret olduğunu belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022'de başlattığı işgal girişimi ve saldırıları ikinci ayına girdi. Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucu, Ukrayna ile Rusya heyetleri müzakere için, dün İstanbul’da bir araya geldi. Müzakerelerden sonra açıklamalarda bulunan Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, “Kırım konusunda sorunlar 8 yıldır birikiyor. Rus tarafı Kırım konusunda konuşmaya hazır olduğunu söyledi. İnsani ve siyasi tutsaklar gibi bazı sorunlu konuları çözmeye hazır olduğunu belirtti. Bu konular büyük ihtimalle önümüzdeki görüşmelerde ele alınacak. Ama onlardan diplomatik ve siyasi müzakerelere hazır olduklarını duymamız olumlu bir işarettir” değerlendirmesini ypatı.

"İKİ ÜLKE İLK KEZ KIRIM KONUSUNDA KONUŞMAYA BAŞLADI"

Tarafların daha çok insani konulara fikir alışverişinde bulunduğunu belirten Umerov, iki ülkenin ilk kez Kırım konusu konuşmaya başladığını vurgulayarak, “Şu an bir acil konulardan başlıyoruz. Bunlar siyasi tutsaklar ve diğer öncelikli konular. Şu an Kırım’da Kırım Tatarlarının ve Ukrayna yanlısı tutumu sergileyen insanların durumu çok kötü. Bu konular çözümsüz kalıyordu. Rusya, vatandaşlarımızı terörist, aşırıcı olarak görüyor ve onları ağır hapis cezalarına çarptırıyor. Ahtem Çiygöz ve İlmi Umerov’dan sonra Kırımlı siyasi tutsaklarına ilişkin tutsak değişimi yapılmadı. Bu konuyu müzakere etmeye başlamamız büyük bir artıdır" dedi.

"KIRIM TAMAMEN UKRAYNA KONTROLÜ ALTINA ALINMADAN VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAMAYIZ"

Ukrayna’nın Kırım’ı tamamen kontrol altına alana kadar yarımadadaki vatandaşlarının güvenliğini sağlayamayacağını söyleyen Umerov, “Topraklarımız fiilen saldırgan ülkenin kontrolü altında bulunurken baskıların azalacağını söyleyemeyiz” diye belirtti.

İstanbul’daki müzakerelerde ele alınan anlaşmanın 24 Şubat’ta başlayan geniş çaplı işgal saldırıyı durdurmaya amaçladığını belirten Umerov, “Ama anlaşmada ek olarak Kırım ve Donbas ile ilişkin maddeler bulunacak.” dedi.

Resim KIRIM TATARLARININ LİDERİ, UKRAYNA MİLLETVEKİLİ KIRIMOĞLU, RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM PERSPEKTİFİNDE MÜZAKERELERİ DEĞERLENDİRDİ

İstanbul’daki Ukrayna-Rusya heyetinin müzakerelerinin ardından Ukrayna heyetinin basın açıklamasında konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, müzakereler çerçevesinde Rus işgali altındaki Ukrayna toprağı Kırım’ın durumuna değindi:

“Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarının kurtarılması konsepti, güç kullanılmamasını hedefliyor. Rusya Federasyonu, Kırım konusunda müzakerelere girerse, bu, bölgeyi işgal edilmiş olarak tanıdığı anlamına gelecektir. Rusya’nın işgal ettiği bölgelerin statüsüne ilişkin 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde, toprakların alındığı ülkenin, yani Ukrayna’nın yasalarına uygun olmalıdır. İşgalden önce olduğu gibi demokratik hakların tesis edilmesi gerekmektedir. Ukrayna halen 1991 sınırları içinde kalmaktadır. Rusya Federasyonu’nun bu hususta farklı görüşlere sahip olduğu görülüyor.”

KIRIMOĞLU: ÖNEMLİ OLAN KIRIM'IN STATÜSÜ KONUSUNDA RUSYA İLE KONUŞMAYA BAŞLAMAKTIR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna’nın şu anki ana amacının Ukrayna’daki savaşın durdurulması olduğunu vurguladı. Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak olası anlaşmada, Kırım’ın mutlaka işgal edilmiş bir bölge olarak belirlenmesi gerektiğini kaydeden Kırımoğlu, “Rusya aslında Kırım konusunu konuşmak istemiyor. Ama Kırım Ukrayna’nın toprağı olduğu için bu konu mutlaka konuşulacak. Önemli olan Kırım’ın statüsü konusunda Ruslarla konuşmaya başlamaktır.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal girişimi ve saldırıları ikinci ayına girdi. Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucu bu kez Ukrayna ile Rusya heyetleri müzakere için İstanbul’da bir araya geldi. Müzakereler sonrası Ukrayna tarafı, ortaya koyduğu güvenlik garantilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna yönetiminin ortaya koyduğu plan çerçevesinde, Kırım’ın statüsünün 15 yıllık süreçte müzakere edileceği ifade edildi. Kırım Haber Ajansına ilgili teklifi değerlendiren Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Bu, Ukrayna tarafının teklifi. Rusya aslında Kırım konusunu konuşmak istemiyor. Ama Kırım, Ukrayna’nın toprağı olduğu için bu konu mutlaka konuşulacak.” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=QKWUiqQ5GpI UKRAYNA’NIN GÜVENLİK GARANTİLERİ NASIL UYGULANACAK? RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM’IN STATÜSÜ NASIL BELİRLENECEK?

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, 29 Mart 2022'de İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan Ukrayna-Rusya müzakerelerinde Ukrayna tarafının ortaya koyduğu güvenlik garantilerine ilişkin açıklama yayımladı. Podolyak, Ukrayna’nın güvenlik garantilerinin nasıl uygulanacağını açıkladı. Ukrayna yönetiminin ortaya koyduğu plan çerçevesinde, Kırım’ın statüsünün 15 yıllık süreçte müzakere edileceği ifade ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna tarafından teklif edilen güvenlik garantisi anlaşması şu şekilde uygulanacak: Öncelikle tüm Ukrayna vatandaşlarının söz konusu anlaşmaya ilişkin kendi görüşlerini beyan edecekleri referandum yapılacak. Bundan sonra Ukrayna ve tüm garantör ülkelerin parlamentoları anlaşmayı onaylayacaklar. Yani bu anlaşmanın bizim içingerçekten de birleştirici olması için toplumun desteğini almalıyız.

Kırım konusu anlaşmanın ayrı bir maddesi olacak. Bu maddede, Rusya ve Ukrayna’nın 15 yıllık süreçte Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) statüsüne ilişkin ikili müzakereler yürütmesi kaydedilecek.

Ayrı bir madde olarak Rusya tarafına, bu müzakereler devam ettiği sürece Rusya ve Ukrayna tarafından Kırım konusunu çözmek için askeri güç kullanılmayacağını teklif ediyoruz. Donetsk ve Lugansk bölgeleri meselesi ise Ukrayna ve Rusya Devlet Başkanları arasında yapılacak müzakereler çerçevesinde görüşülecek ayrı bir madde olacak.

Ukrayna heyeti, İstanbul'daki Rusya müzakerelerinin ardından açıklama yaptı: Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör istiyoruz
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.