SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Kremlin, Kırım'daki silah sayısını iki kat artırmayı planlıyor

Ukrayna, Rusya’nın işgali altındaki Kırım’ı nasıl askerileştirdiğini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2020 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2020 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Kremlin, Kırım'daki silah sayısını iki kat artırmayı planlıyor

Rusya işgal ettiği Kırım Yarımadası’nda askeri faaliyetlere devam ediyor. Ukrayna’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilciliği, Kremlin yönetiminin, son beş yılda yarımadadaki silah sayısını iki kat artırmak istediğini bildirdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında dün Karadeniz'de Askeri Denizcilik Sektöründe Güven ve Güvenlik Artırıcı Tedbirlere İlişkin Belge'nin ele alındığı yıllık toplantıda söz alan Ukrayna’nın AGİT Temsilciliği, Rus yönetiminin son beş yıl içinde, işgal altındaki Kırım’a 10 bin asker daha yerleştirmeyi ve yarımadadaki silahların sayısını 1,5-2 kat artırmayı planladığını aktardı. Ukraynalı diplomatlar, söz konusu sunumda, Rusya’nın işgal altına aldığı Kırım’ı ve Karadeniz bölgesini askerileştirme politikasına dikkat çekti.

KIRIM'DA NE KADAR RUS ASKERİ VAR?

Şu anda işgal altındaki Kırım’da 32 bin 500 Rus askerinin yerleştirildiğini bildiren Ukraynalı diplomatlar, yarımadada 200'e yakın tank, 400’den fazla zırhlı savaş aracı ve füze sistemleri dahil olmak üzere 280’den fazla top sisteminin konuşlandırıldığını aktardı.

RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ ASKERİ VARLIĞI

Ukrayna temsilciliğinin paylaştığı bilgilere göre Rusya, Kırım’daki askeri uçak ve helikopter sayısını 150’ye, hava savunma savunma araçlarının sayısını 120’ye çıkardı ve yarımadada 10 kıyı füze sistemini konuşlandırdı. Bununla birlikte, Kırım’ın karasularında, 6’sı seyir füzeleri ile donatılmış askeri gemi ve 7’si saldırı denizaltısı olmak üzere 67 Rus askeri gemi ve hücum botu bulunuyor.

KIRIM'DAKİ RUS ASKERİ TECHİZATLARININ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ukraynalı diplomatları, Rusya’nın 2019 yılında Kırım’ın Novoozernoye kasabasında "943. seferberlik intikal merkezi" oluşturduğunu bildirdi. Söz konusu merkezin amacının; silahların ve askeri teçhizatın uygun şekilde depolanmasını sağlamak, silahların depolardan zamanında çıkarılması sağlamak ve hazır hale getirilmek olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra gerektiği taktirde merkezde, aynı anda 2 motorlu piyade tümeninin konuşlandırılabileceği kaydedildi.

Bunlara ek olarak Rus yönetimi Akmescit’te (Simferopol) konuşlandırılan 22. kolordusunu tam teşekküllü bir orduya dönüştürmeyi planlıyor. Ayrıca Rusya, yarımadadaki bombalama, saldırı, avcı ve savaş uçak ile helikopterlerinin sayısını artırarak hava kuvvetlerini önemli ölçüde güçlendirdi.

Ukrayna Temsilciliği, “İşgal dönemi boyunca yarımadadaki savaş uçağı sayısı 5 kat, askeri helikopterlerinin sayısı ise 1,5 kat artış gösterdi. Havalimanlarında yeni çok amaçlı Su-30SM, Su-30M2 uçakları ve Mi-28, Ka-52 helikopterleri konuşlandırıldı. 2020-2021 yıllarında eski Su-27 ve Su-24 uçaklarının Su-30SM/M2 savaş uçakları ve Su-34 bombardıman uçakları ile değiştirilmesi planlanıyor.” diye bildirdi.

AGİT Ukrayna Temsilciliğinin sunumunda, Rusya’nın Karadeniz’deki askeri gemilerinin sayısını artırmayı planladığını da belirten Ukraynalı diplomatlar, "Karadeniz Filosuna 6 denizaltısı, 3 firkateyn ve Kalibr tipi seyir füzeleri taşıma kapasitesine sahip 3 küçük füze gemisi dahil edildi." ifadelerini kullandı. Diplomatlar, Kalibr füzesinin menzilinin yaklaşık 2 bin 500 metre olduğunu da ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.