SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım ve Donbas'ta yaşayan gençlerin yeniden entegrasyonu için 130 milyon grivna ayırdı

Ukrayna, işgal altında bulunan Kırım ve Donbas bölgelerinde yaşayan gençlere yönelik destek programları geliştirme konusunda çalışmayı sürdürüyor. Ukrayna Bakanlar Kurulunun, işgal altında yaşayan gençlerin yeniden egrasyonuna yönelik bir bütçe programını onayladığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2021 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2021 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım ve Donbas'ta yaşayan gençlerin yeniden entegrasyonu için 130 milyon grivna ayırdı

Ukrayna, işgal altında bulunan Kırım ve Donbas bölgelerinde yaşayan gençlere yönelik destek programlarını geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.  Ukrayna Bakanlar Kurulunun, dün, işgal altında yaşayan gençlerin yeniden entegrasyonuna yönelik bir bütçe programını onayladığı bildirildi.

Ukrayna Bakanlar Kurulu, dün, “Geçici işgal altından bulunan Donetsk ve Lugansk bölgeleri, geçici işgal altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde yaşayan gençlerin yeniden entegrasyonunun sağlanması” isimli bütçe programını onayladı. Bakanlar Kurulunun resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, ilgili program gençlerin yeniden entegrasyonu sorununu çözmeye yardımcı olacak ve işgal altındaki topraklarda yaşayan gençleri Ukrayna yönetimi tarafından kontrol edilen bölgelere taşınarak Ukrayna kimliğinin ve Avrupa değerlerinin tam taşıyıcısı olmalarını teşvik edecek.

İlgili program için 130 milyon grivna ayrılacak (38,19 milyon TL). Yapılan açıklamaya göre bütçeden ayrılan para; işgal altındaki topraklarda yaşayan gençlerin Ukrayna’daki üniversitelere kabulü için hazırlık kurslarında ücretsiz eğitim almasını sağlamak, gençliğin kişisel ve vatansever gelişimini amaçlayan programları ve projeleri uygulamak, Ukrayna'nın yerli halkları da dahil olmak üzere dil, edebiyat, çeşitli sanat türleri, tarih gibi kültürel miras ve değerlerin korunması, araştırılması, geliştirilmesi ve tanıtılmasına yönelik programları uygulamak, gençlerin yeniden entegrasyonuna yönelik çeşitli yarışmaları ve kampanyaları yürütmek ayrıca gençlerin güvenli bir şekilde yeniden entegrasyonuna yönelik bir politika oluşturmak ve uygulamak için Ukraynalı ile uluslararası uzmanların katılımı dahil olmak üzere istişareler, konferanslar, forumlar ve toplantılar düzenlemek için kullanılacak.

KIRIM’I İŞGALDEN KURTARMA STRATEJİSİ KABUL EDİLDİ

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, 11 Mart 2021 tarihinde, Kırım Yarımadası’nı işgalden kurtarma stratejisini kabul etti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, “Mesajımız açık, yalnızca dünyayı Kırım’ın bize geri dönmesi için yardım etmeye çağırmıyoruz, aynı zamanda Ukrayna (Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy liderliğinde kendi sistematik çabalarını da gerçekleştiriyor.” ifadesini kullandı.

Kuleba, Kırım’ın geri kazanılması için 3 adım olduğunu kaydederek, “İlki bugün (11 Mart) onaylanan Strateji, ikincisi Sağlamlaştırma: Kırım Platformundaki partnerlerle ortak gayretlerimiz ve üçüncüsü Sinerji: Kırım’da uluslararası hukukun ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması.” değerlendirmelerinde bulundu.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM’DA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.

Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.