SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Kırım Tatarları Rus enformasyon terörünün hedefi haline geldi

Ukrayna: Kırım Tatarları Rus enformasyon terörünün hedefi haline geldi

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2022 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2022 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Kırım Tatarları Rus enformasyon terörünün hedefi haline geldi

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskılar devam ediyor. Ukrayna yönetimi, Kırım Tatarlarının, Rus enformasyon terörünün hedefi olduğunu ifade etti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyine bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Kırım Tatarlarının Rus enformasyon terörünün hedefi haline geldiğini bildirdi. Merkezden yapılan açıklamada, “Birkaç gün boyunca, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi analistleri, Z sembolünü taşıyan işgalcilerin, Kırım Tatarları tarafından dövüldüğü haberine dayanarak Kırım Tatarlarına karşı Rus enformasyon-psikolojik operasyonlarının başlatıldığını kaydediyor” denildi.

KIRIM TATARLARI, İŞGALCİ RUSYA TARAFINDAN TERÖRİST OLARAK GÖSTERİLİYOR

Ukrayna Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin açıklamasına göre, Z sembolünü taşıyan bir kişinin dövüldüğü ile ilgili haberin yayılmasının ardından işgalciler, “Kırım Tatarları terörist çünkü yüzde 80’i Hizb-ut Tahrir örgütünü destekliyor” tezini yaymaya başladı.

Bunun dışında sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, yarımadada hala bazı yerlerde göndere çekilen Kırım Tatar bayraklarının görüldüğünü ve bu “çözülmemiş ulusal sorunun artık çözülmesi gerektiği” ileri sürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “2014-2015 yıllarında Kırım Tatar halkına yönelik baskılar, tam da Kırım Tatarlarının terör saldırıları hazırlıkları yaptığı söylentilerle başladığı için bu tür enformasyon-psikolojik operasyonlarının tespit edilmesi çok endişe verici bir sinyaldir” denildi.

KIRIM TATAR HALKININ ANA VATANI KIRIM'DA 8 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı. Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.