SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım Platformu kapsamında Karadeniz Güvenlik Konferansı düzenleyecek

Ukrayna, Kırım Platformu kapsamında, 25-26 Şubat 2022 tarihlerinde, Karadeniz Güvenlik Konferansı düzenleyecek. Ukrayna Dışişleri Bakanı Emine Ceppar, NATO-Ukrayna Parlamentolararası Konseyinde bakanlar düzeyinde düzenlenecek konferansın tanıtımını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2021 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2021 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım Platformu kapsamında Karadeniz Güvenlik Konferansı düzenleyecek

Ukrayna, Kırım Platformu kapsamında, 25-26 Şubat 2022 tarihlerinde, Karadeniz Güvenlik Konferansı düzenleyecek. Ukrayna Dışişleri Bakanı Emine Ceppar, NATO-Ukrayna Parlamentolararası Konseyinde bakanlar düzeyinde düzenlenecek konferansın tanıtımını yaptı.

Ukrayna’nın Odesa kentinde 26-27 Ekim tarihleri arasında NATO-Ukrayna Parlamentolararası Konseyi düzenlendi. Etkinliğe; Birleşik Krallık, Yunanistan, İspanya, Letonya, Litvanya, Norveç, Polonya, Portekiz ve Türkiye'den heyetler katıldı. Etkinlikte konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Emine Ceppar, NATO üye ülkelerinin parlamentolarını Rusya'nın saldırganlığına karşı önerilerde bulunmaya davet ederek şunları kaydetti:

“NATO üyesi devletlerin parlamentolarının, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına karşı koyulmasına, geçici işgal altında bulunan topraklarda insan haklarını korunmasına ilişkin, Parlamenterler Meclisinin tartışma ve toplantılarının gündeminde belirli önerilerde bulunmaları ve bu konuların NATO Parlamenter Meclisi tarafından kabul edilen çalışma ve nihai belgelere yansıtmaları büyük önem taşımaktadır.”

ÖNCELİKLİ HEDEF KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI

NATO Parlamenter Meclisinde Kırım Platformu Destek Grubunun oluşturulmasından dolayı katılımcılara teşekkür eden Bakan Yardımcısı Ceppar, Kırım’ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonunun Ukrayna’nın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirterek, ülkesinin bu amaçla uluslararası ortakları ile birlikte Kırım Platformunu oluşturduğunu vurguladı.

KIRIM PLATFORMU KAPSAMINDA GÜVENLİK KONFERANSI

Kırım Platformu Açılış Zirvesinden sonraki bir yılının platformun pratik gelişimi için önemli olduğunu kaydeden Ceppar, Kırım Platformu kapsamında Kıyiv’de 25-26 Şubat 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan Karadeniz Güvenlik Konferansını tanıttı. Konferansta, Karadeniz bölgesindeki güvenliğin Avrupa ve dünya güvenliği üzerindeki etkisi, Kırım’ın askerileştirilmesi ve hibrit savaş araçları gibi konular ele alınacağı bildirildi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformunun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.