SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım limanlarına yasa dışı giriş yapan 32 gemi hakkında tutuklama kararı aldı

Ukrayna, Kırım limanlarına yasa dışı giriş yapan 32 gemi hakkında tutuklama kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2020 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2020 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım limanlarına yasa dışı giriş yapan 32 gemi hakkında tutuklama kararı aldı

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti Savcılığı, Rus işgal altındaki Kırım’ın limanlarına yasa dışı giriş yapan 32 gemiyi daha tespit etti. Savcılığın talebi üzerine söz konusu gemiler hakkında tutuklama kararı alındı.

Kırım Savcılığından yapılan açıklamada, Rus işgal altındaki Kırım’ın limanlarına yasa dışı giriş yapan 32 geminin tespit edildiği duyuruldu. Savcılık, haklarında tutuklama kararı alınan gemilerin listesini İnterpol’a iletmeyi planlıyor.

UKRAYNA SAVCILIĞI, KIRIM'A YASA DIŞI GİRİŞ YAPAN GEMİLERİ TUTUKLADI

Savcılık konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar kenti Savcılığı önderliğinde işgal altındaki yarımadaya giriş/çıkış kurallarını ihlal eden 32 gemi daha tespit edildi. Savcılığın talebi üzerine söz konusu gemiler hakkında tutuklama kararı alındı. Bundan sonra Kırım Savcılığı, İnterpol’un Ukrayna Ofisine başvurarak söz konusu gemilerin İnterpol veri tabanına dahil edilmesini talep etmeyi ve ilgili gemilerin tutuklanması için yabancı devletlere uluslararası hukuki yardım talepleri göndermeyi planlıyor.”

Ukrayna'nın Temmuz 2014’te Kırım’daki limanları resmi olarak kapattığını hatırlatan Savcılık, “Öte yandan bazı yabancı gemiler yasaları çiğneyerek Kırım’a giriş yapmaya devam ediyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar kenti Savcılığı, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Kırım Müdürlüğü ile birlikte geçici işgal altında bulunan topraklara giriş, çıkış ihlallerini inceliyor.” denildi.

Bununla birlikte işgal altındaki Kırım’ın limanlarına yasa dışı giriş yapan yabancı gemilerin sayısının 162’den 15’e indiği belirtilerek, “Önde gelen yabancı devletlerin gemileri Kırım'a girmiyor. Yasaları çoğunlukla Rusya, Suriye, Mısır, Livan bandıralı gemiler ihlal ediyor.” diye kaydedildi.

RUS İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettikten sonra, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

TÜRKİYE’DEN KIRIM YASAĞI

Türkiye Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde “Karadeniz’de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.