SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım'daki Aziz Vladimir ve Olga Katedralini tahliye etme kararını kınadı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgali altındaki Kırım'ın sözde yönetiminin Akmescit kentinde bulunan ve Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait olan Aziz Vladimir ve Olga Katedralini tahliye etme kararını kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2020 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım'daki Aziz Vladimir ve Olga Katedralini tahliye etme kararını kınadı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgali altındaki Kırım'ın sözde yönetiminin Akmescit kentinde bulunan ve Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait olan Aziz Vladimir ve Olga Katedralini tahliye etme kararını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin aldığı Aziz Vladimir ve Olga Katedralini tahliye etme kararını kınadıkları belirtilerek, "Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Kırım’da kovuşturulması, işgal edilen topraklardaki Ukrayna kimliğini silmeye yöneliktir ayrıca Kırım’da Moskova kontrolünde olmayan tüm dini topluluklara uygulanan baskı politikasının bir parçasıdır." ifadeleri kullanıldı.

İlgili haber: Kıyiv’de, Kırım’da dini özgürlüklerin korunması konulu toplantı

EN BÜYÜK BASKI KIRIMLI MÜSLÜMANLARA YAPILIYOR

Sadece Ukrayna Ortodoks Kilisesinin baskıya maruz kalmadığını belirten Bakanlık, "En büyük kovuşturmalar Kırımlı Müslümanlara karşı yürütülüyor. İnsan hakları savunucularının verilerine göre, 71 Kırımlı Müslüman düzmece davalar çerçevesinde hapislerde alıkonuluyor. Bu yıl içinde işgalciler, misyonerlik faaliyeti için Mesiyanik Yahudi cemaatinin hahamı ve Aluşta Müslüman Dini Cemiyeti imamı para cezalarına çarptırıldı." diye bildirdi.

BASKIYI DURDURUN ÇAĞRISI

Rus işgalci yönetiminin, Rusya’nın aşırılıkla mücadele yasalarını dini topluluklara karşı baskı uygulamak için kullandığını belirten Bakanlık, "İşgalci devlet olan Rusya’yı, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Kırım’daki diğer dini topluluklara uygulanan baskıyı durdurmaya ve uluslararası hukuk normlarına uymaya davet ediyoruz." denildi.

TAHLİYE KARARININ İNCELEMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi, 4 Ağustos 2020 tarihinde Kırım’daki işgalci mahkemelerin Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait olan Aziz Vladimir ve Olga Katedralinin, tahliye edilmesine ilişkin aldığı kararları yeniden incelemeyi reddetti.

KIRIM’DA KALAN TEK UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİNİN KİRA SÖZLEŞMESİ FESHEDİLMİŞTİ

Mart 2019’da işgalci Rus yönetimi, Kırım’da kalan tek Ukrayna Ortodoks Kilisesinin kira sözleşmesini feshettiğini duyurmuştu. Daha sonra Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Tahkim Mahkemesi, Haziran 2019’da Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Katedralini, Kırım’ın sözde Mülkiyet ve Toprak İşleri Bakanlığına devretme kararı almıştı. Daha sonra işgalci yönetim Uktayna Ortodoks Kilisesinden katedrali tahliye etmesini talep etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.