SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım'da yapılan toplu baskınlara ilişkin protesto mesajı yayımladı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalciler tarafından Kırım Tatarlarının evlerine düzenlenen toplu baskınları protesto ettiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kırım’daki siyasi kovuşturmaların uluslararası toplum için kabul edilemez olduğu ve yarımadada insan haklarının sağlanmasından Rusya Federasyonu’nun sorumlu olduğu hatırlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2021 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım'da yapılan toplu baskınlara ilişkin protesto mesajı yayımladı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalciler tarafından Kırım Tatarlarının evlerine düzenlenen toplu baskınları protesto ettiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kırım’daki siyasi kovuşturmaların uluslararası toplum için kabul edilemez olduğu ve yarımadada insan haklarının sağlanmasından Rusya Federasyonu’nun sorumlu olduğu hatırlatıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün bir açıklama yayımlayarak, Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da 17 Şubat 2021'de düzenlenen toplu baskınlar kınadığını açıkladı. Açıklamada, Rusya'ya tüm uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirme ve geçici olarak işgal edilen bölgelerdeki nüfusa yönelik siyasi baskılara son verme çağrısı yapılırken, uluslararası toplum ise işgal edilen Kırım’daki yasa dışı eylemlere ilişkin değerlendirme yapmaya davet edildi.

Ayrıca protesto mesajında Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar'ın açıklamasına da yer verildi. Ceppar, işgalcilerin yasa dışı yöntemler uygulamaya hazır olduklarını belirterek, "İşgalciler Kırım'da, siyasi ve dini muhalefeti bastırmak için yasadışı güç yöntemlerini kullanmaya ve insan haklarının korunmasına yönelik faaliyetleri engellemeye hazır olduğunu bir kez daha gösteriyor." diye kaydetti.

"İŞGALCİ YÖNETİM SİYASİ AMAÇLA HAREKET EDİYOR"

Konu ile ilgili Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, geçici olarak işgal altında bulunan Kırım’da Rus işgalci yönetimi tarafından yapılan yasadışı siyasi amaçlı arama ve gözaltı kararlarını şiddetle protesto ediyor.

Edinilen bilgilere göre 17 Şubat gecesi Kırımlı Abdulboriy Mahamadinov, Azamat Eyupov, Timur Timur Yalbakov, Ernest İbragimov, Oleg Fedorov, Lenur Seydametov ve Yaşar Şihametov’un evlerinde aramalar yapıldı. Anılan şahıslar arasında ‘Kırım Dayanışması’ ve siyasi tutsakların çocukları için başlatılan ‘Kırım Çocukluğu’ adlı projenin aktivistlerinin olması yarımadanın işgalci yönetiminin siyasi amaçlı hareket ettiğini işaret ediyor.

CEPPAR: RUSYA, İNSAN HAKLARINI ENGELLEMEYE HAZIR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Emine Ceppar: ‘Bu eylemler, Moskova’nın hem uluslararası insancıl hukukun temel normlarını ve işgalci devlet olarak yükümlülüklerini yok saydığını hem de geçici olarak işgal altında bulunan Ukrayna bölgesinde siyasi ve dini muhalefeti bastırmak için yasadışı güç yöntemlerini kullanmaya ve insan haklarının korunmasına yönelik faaliyetleri engellemeye hazır olduğunu bir kez daha gösteriyor’, diye vurguladı.

İNSAN HAKLARININ TEMİNİNDEN RUSYA SORUMLU

Rusya Federasyonu’na, BMGK’nun 27 Mart 2014 tarihli ve 68/262 sayılı ‘Ukrayna’nın Toprak Bütünlüğü’ ile 2016-2020 tarihli ‘Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sevastopol Şehrinde İnsan Hakları Durumuna İlişkin’ kararlarını ve Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin uygulanmasına dair Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun aleyhine açtığı dava çerçevesinde önleyici tedbirlerin uygulanmasına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nın emrini hatırlatıyoruz. Söz konusu belgeler ve kararlar, geçici olarak işgal altında bulunan Kırım’da siyasi kovuşturmaların uluslararası toplum için kabul edilemez olduğunu ve yarımadada insan hakları ve özgürlüklerine uyulmasından Rusya Federasyonu’nun sorumlu olduğunu gösteriyor.

Rusya Federasyonu, işgalci devlet olarak da tüm uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmeli ve geçici olarak işgal edilen bölgelerdeki nüfusa yönelik siyasi baskılara son vermeli.

ULUSLARARASI TOPLUMA DAVET

Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki bölgelerde anılan yasadışı arama ve tutuklama vakaları dahil olmak üzere yasadışı faaliyetlerine ilişkin bilgiler, 23 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu’nun oturumunda ‘Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Bölgelerindeki Duruma’ ilişkin gündem başlığı ile ilgili tartışmalar esnasında Ukrayna tarafından BM Genel Kurulu’nun oturumunun değerlendirmelerine sunulacak.

Uluslararası ortakları, Rusya Federasyonu’nun geçici olarak işgal edilmiş Kırım’daki eylemlerine gereken değerlendirmeyi yapmaya davet ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.