SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım'a yasa dışı uçuş yapan 13 Rus uçağı hakkında el koyma kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2021 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2021 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım'a yasa dışı uçuş yapan 13 Rus uçağı hakkında el koyma kararı aldı

Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Kırım’a yasa dışı sefer düzenlemeyi sürdüren uçakları tespit için çalışma yürütüyor. Savcılığın yürüttüğü soruşturma sonucunda 13 uçak hakkında el koyma kararı alındı.

Kırım Savcılığının başvurusu üzerine, işgal altındaki Kırım’a yasa dışı uçuş düzenleyerek uluslararası kuralları ve Ukrayna yasalarını ihlal eden Rus hava yolu şirketlerine ait 13 uçak hakkında daha el koyma kararının alındığı duyuruldu. Savcılıktan bugün yapılan açıklamaya göre, Kırım’a yasa dışı uçuş gerçekleştiren ismi açıklanmayan Rus havayollarına ait uçakların işgal altındaki yarımadaya “giriş / çıkış” düzeni ve uluslararası uçuş kurallarını ihlal ettiği belirtildi. Airbus marka 13 uçağının 2019 yılından bu yana Kırım’a yasa dışı olarak yolcu taşımak için kullanıldığı aktarıldı.

KIRIM’A UÇUŞLAR YASAKLANMIŞTI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 27.03.2014 tarihli 68/ 262 numaralı Ukrayna toprak bütünlüğüne ilişkin kararına göre; Kırım’ın hava sahası, yarımadanın Rusya tarafından işgaline bağlı olarak kapatıldı.

2014 Nisan ayının başında Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) Kırım’a uçuşları yasakladığını duyurdu. ICAO, yayınladığı resmi bildirisinde, Akmescit havaalanının havacılık yönetim hakkının Ukrayna’ya ait olduğunu belirtmiş ve Rusya tarafından Ukrayna’ya ait havacılık alanına müdahalenin devam etmesi durumunda Rusya’nın havacılığı ve havayolu şirketleri için çok ciddi sonuçların ortaya çıkacağını açıklamıştı.

Ancak, işgalin başladığı 2014 yılından beri, özellikle Rus hava yolları şirketleri, Kırım’da faaliyet gösteren Akmescit’teki havaalanına uçuşlar gerçekleştirerek, geçici olarak işgal altındaki bölgede Ukrayna’nın hava sahasını ve devlet sınırını ihlal ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.