SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, işgalcilerin siyasi tutsak Seytosmanov hakkında aldığı "kararı" kınadı

Ukrayna, işgalcilerin siyasi tutsak Seytosmanov hakkında aldığı kararı kınadı

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2020 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, işgalcilerin siyasi tutsak Seytosmanov hakkında aldığı "kararı" kınadı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatar siyasi tutsak Enver Seytosmanov hakkında alınan 17 yıl hapis cezası kararının, işgalci Rus mahkemesi tarafından onanmasını kınadı.

Bilindiği gibi, Rus Askeri Temyiz Mahkemesi, işgalcilerin Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladıkları sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 17 yıl hapse mahkum edilen Enver Seytosmanov’un temyiz dilekçesini reddederek; mahkemenin daha önce aldığı kararı onamıştı.

"RUSYA SUÇSUZ UKRAYNA VATANDAŞLARININ HAYATLARINI TEHLİKEYE ATIYOR"

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya’nın hiçbir kanıt olmadan aldığı mahkeme kararları, Kırım Tatar halkına karşı uygulanan utanç verici baskı uygulamasının devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca, koronavirüs salgını şartlarında çoğu ülke belirli kategorilerdeki mahkumları serbest bırakarak; koronavirüsün yayılmasını önlemek için adımlar atarken Rusya, suçsuz Ukrayna vatandaşlarının hayatlarını kasıtlı olarak tehlikeye atıyor." denildi.

Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna vatandaşı Enver Seytosmanov’u ve yasa dışı olarak Kırım ve Rusya’daki hapishanelerde alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Bununla birlikte uluslararası topluma seslenen Bakanlık, işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine son vermek ve yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısı yaptı.

SEYTOSMANOV KARDEŞLERİN EVİNE BASKIN

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Akyar (Sivastopol) şehrine yakın Baydar (Orlinoye) köyünde, 10 Mayıs 2018 tarihinde işgalcilerin Kırım Tatarlarının evine baskın düzenlediği bildirilmişti. Sabahın erken saatlerinde düzenlenen baskın sonrasında iki Kırım Tatarının alıkonulduğu aktarılmıştı. Daha sonra kaçırılan Kırım Tatarlarının Enver Seytosmanov ve Ernest Seytosmanov kardeşler olduğu öğrenildi.

Baskın sonrasında alıkonulan kardeşlerden Ernest Seytosmanov serbest bırakılırken, Enver Seytosmanov hakkında tutuklama kararı alınmıştı.

Rusya’daki Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi 5 Aralık 2019 tarihinde Enver Seytosmanov’u güya “Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle” suçlu bularak 17 yıl hapis cezasına çarpıtırmıştı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.