SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, güvenlik garantilerinin nasıl uygulanacağını ve Rus işgalindeki Kırım'ın statüsüne ilişkin teklifi açıkladı

Ukrayna, güvenlik garantilerinin nasıl uygulanacağını ve Rus işgalindeki Kırım'ın statüsüne ilişkin teklifi açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2022 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2022 00:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, güvenlik garantilerinin nasıl uygulanacağını ve Rus işgalindeki Kırım'ın statüsüne ilişkin teklifi açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, bugün İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yapılan Ukrayna-Rusya müzakerelerinde Ukrayna tarafının ortaya koyduğu güvenlik garantilerine ilişkin açıklama yayımladı. Podolyak, Ukrayna'nın güvenlik garantilerinin nasıl uygulanacağını açıkladı. Ukrayna yönetiminin ortaya koyduğu plan çerçevesinde, Kırım'ın statüsünün 15 yıllık süreçte müzakere edileceği ifade ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırı ve işgal girişimi ikinci ayına girdi. Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucu bu kez Ukrayna ile Rusya heyetleri müzakere için İstanbul’da bir araya geldi.

UKRAYNA'NIN GÜVENLİK GARANTİLERİ NASIL UYGULANACAK? RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM'IN STATÜSÜ NASIL BELİRLENECEK?

Müzakerelerin sonlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna tarafından teklif edilen güvenlik garantisi anlaşması şu şekilde uygulanacak: Öncelikle tüm Ukrayna vatandaşlarının söz konusu anlaşmaya ilişkin kendi görüşlerini beyan edecekleri referandum yapılacak. Bundan sonra Ukrayna ve tüm garantör ülkelerin parlamentoları anlaşmayı onaylayacaklar. Yani bu anlaşmanın bizim içingerçekten de birleştirici olması için toplumun desteğini almalıyız.

Kırım konusu anlaşmanın ayrı bir maddesi olacak. Bu maddede, Rusya ve Ukrayna'nın 15 yıllık süreçte Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) statüsüne ilişkin ikili müzakereler yürütmesi kaydedilecek.

Ayrı bir madde olarak Rusya tarafına, bu müzakereler devam ettiği sürece Rusya ve Ukrayna tarafından Kırım konusunu çözmek için askeri güç kullanılmayacağını teklif ediyoruz. Donetsk ve Lugansk bölgeleri meselesi ise Ukrayna ve Rusya Devlet Başkanları arasında yapılacak müzakereler çerçevesinde görüşülecek ayrı bir madde olacak.

Müzakerelerin ilk aşamasından sonra açıklamalarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, müzakerelerin ana amacının, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantilerinin sağlanması olduğunu belirterek, “Sadece bu anlaşmayla savaşı Ukrayna’nın ihtiyacı olduğu gibi bitirebiliriz” demişti.

https://www.youtube.com/watch?v=77zroFP7kr0

Ukrayna heyeti, Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin toplantısına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde açıklama yaptı. Heyet adına konuşan Ukraynalı yetkili David Arahamiya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini ifade etti. Açıklamada, “Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak görmek istiyoruz. Güvenlik garantileri konusunda anlaşamadık. Ancak, güvenlik garantileri sağlanırsa nötr statüye geçeriz” denildi.

KIRIM TATARLARININ LİDERİ, UKRAYNA MİLLETVEKİLİ KIRIMOĞLU, RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM’A DEĞİNDİ

İstanbul’daki Ukrayna-Rusya heyetinin müzakerelerinin ardından Ukrayna heyetinin basın açıklamasında konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, müzakereler çerçevesinde Rus işgali altındaki Ukrayna toprağı Kırım’ın durumuna değindi:

“Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarının kurtarılması konsepti, güç kullanılmamasını hedefliyor. Rusya Federasyonu, Kırım konusunda müzakerelere girerse, bu, bölgeyi işgal edilmiş olarak tanıdığı anlamına gelecektir. Rusya’nın işgal ettiği bölgelerin statüsüne ilişkin 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde, toprakların alındığı ülkenin, yani Ukrayna’nın yasalarına uygun olmalıdır. İşgalden önce olduğu gibi demokratik hakların tesis edilmesi gerekmektedir. Ukrayna halen 1991 sınırları içinde kalmaktadır. Rusya Federasyonu’nun bu hususta farklı görüşlere sahip olduğu görülüyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.