SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Dokuz Kırım Tatar yurttaş gazeteci, Rus hapishanelerinde alıkonuluyor

Kırım’da sivil tutumları ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aktivistler zulüm görüyor ve alıkonuluyorlar

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2021 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2021 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Dokuz Kırım Tatar yurttaş gazeteci, Rus hapishanelerinde alıkonuluyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan 9 Kırım Tatar yurttaş gazeteci, yasa dışı olarak Rus hapishanelerde alıkonuluyor ve bir yurttaş gazeteci yasa dışı olarak ev hapsinde tutuluyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalcilerin alıkoyduğu Kırım Tatar gazetecilerine baskılara dikkat çekti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dün ülkede kutlanan Gazeteci Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Rus hapishanelerinde yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar yurttaş gazetecilere dikkat çekti.  İşgalin ilk günlerinden beri Rusya’nın bağımsız gazeteci ve medya kuruluşlarına baskı uygulamaya başladığını hatırlatan Bakanlık, "Bugün Kırım’da bağımsız gazetecilik diye bir şey yok. Bu şartlar altında yurttaş gazetecilik fenomeni ortaya çıktı; işgal altında bulunan yarımadadaki durumunun bağımsız ve tarafsız bir şekilde anlatılmasını sağlamak için sivil aktivistler medyanın işlevlerini üstlendi… Şu an 9 yurttaş gazeteci yasa dışı olarak Rus hapishanelerinde alıkonuluyor, biri ise ev hapsinde tutuluyor. Bunlar; Server Mustafayaev, Timur İbragimov, Marlen Asanov, Seyran Saliyev, Remzi Bekirov, Ruslan Süleymanov, Osman Arifmemetov, Rüstem Şeyhaliyev, Amet Süleymanov." diye aktardı.

UKRAYNA, RUSYA'NIN KIRIM TATAR GAZETECİLERE BASKILARINI KINADI

Açıklamasında, Rus işgalci güçlerin Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladislav Yesipenko’yu hatırlatan Bakanlık, "Sivil tutumları ve gazetecilik faaliyetleri için aktivistler zulüm görüyor ve  alıkonuluyorlar, onlara ‘terörizm’ suçlamaları yöneltiliyor" ifadeleri kullandı Ayrıca Bakanlık, bağımsız ve tarafsız bilginin Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı yürüttüğü mücadelede en önemli silah olduğunu vurguladı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.