SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından Dünya Yerli Halklar Günü bildirisi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle yayımladığı açıklamada Kırım Tatarlarının haklarına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığından Dünya Yerli Halklar Günü bildirisi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle yayımladığı açıklamada Kırım Tatarlarının haklarına dikkat çekti.

İlgili açıklamada Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusuna yer verilirken, “Ukrayna'nın yerli halkları arasında Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar sayılır. Onların statüsünü belirleme meselesi Rusya'nın saldırganlığı başladığı zaman aktifleşti. Rusya'nın Şubat 2014'te Ukrayna’ya girmesi ve bugüne kadar devam eden Kırım işgali, Kırım Tatarlarının Ukrayna’nın yerli halkı olarak haklarının sağlanması sorununu ciddi ölçüde daha da gerginleştirdi.” denildi. 

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI VURGUSU

Söz konusu açıklamada ayrıca 20 Mart 2014’te Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanan kararname ile Ukrayna'nın, Kırım Tatar halkının yerli halk olarak kimliğinin korunmasını ve geliştirilmesini garanti ettiği, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Kırım Tatarlarının temsil organı olarak tanındığı ifade edildi. 

Bununla birlikte Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatarlarının hakları korunması için aktif olarak Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi ile işbirliği yapıldığını kaydetti. Ayrıca, 1944 Kırım Tatar sürgününün dünyada soykırım olarak tanınması için çabaların arttırılması da vurgulandı. Açıklamada bunun dışında Ukrayna’da yerli halklara desteğin arttırılmasını amaçlayan Ukrayna’nın Yerli Halkları Yasası’nın kabul edilmesi için çalışmaların da arttığı aktarılırken, “Devam eden saldırganlık koşullarında Ukrayna, etno-ulusal birlik devlet politikasının oluşturulması ve uygulanmasına, yerli halkların haklarının korunmasına ve etnik ilişkilerin uyumlu hale getirilmesine özel önem veriyor. Bu bağlamda, Ukrayna’da "Ukrayna'nın Ulusal Azınlıkları" yasasının geliştirilmesi ve kabul edilmesi, "Yerli Halklar Üzerine", "Ukrayna'daki Kırım Tatar Halkının Durumu Hakkında", "Ulusal Bölgesel Özerklik Üzerine" kanun tasarılarının hazırlanması ve kabul edilmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.