SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın asker yunusları firar etti

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2013 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2013 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın asker yunusları firar etti
Ukrayna’nın askeri liman kenti Sivastopol’de askeri eğitim verilen 3 yunus ortadan kayboldu.

Kırım basınında yer alan haberlere göre yunuslar, eğitim sırasında kullanılmaya hazır olan ateşli silahlarla birlikte kaçtı. Hayvanlar 4 saat boyunca arandı ancak bulunamadılar.

Savunma Bakanlığı olaya ilişkin yorum yapmayı reddetti. Kırım Haber Ajansı geçen yılın Ekim ayında, Sivastopol’de buluna Ukrayna Devlet Oşinaryumunda (Okyanus Canlıları Akvaryumu) tekrar askeri yunusların eğitilmeye başladığını yazmıştı. Yakın zamana kadar, Ukrayna deniz kuvvetlerinin belirli görevlerini gerçekleştirmeleri için 10 adet Afalina türü yunus eğitilmişti. Eğitim programında belirli alanların araştırılması, sualtı sabotajcılarına ve gemilere karşı saldırı dersleri yer alıyor. Bu görevler için yunusların başlarına bıçak ya da silah takılıyor. Buna ek olarak, limanda veya seferde olan gemilerin korunması amacıyla yunusların sabotajları engelleme dersleri başladı.

Sivastopol’de bulunan Sovyetler Birliği Karadeniz Filosunda 1973-1993 yılları arasında askeri yunus yetiştirme programı gerçekleştirilmekteydi. Eğitimli hayvanlar, denizin dibindeki silahları ve askeri donanımı bulabiliyor, kafalarına sabitlenmiş silah ve patlayıcı ile düşmanın gemilerini ve dalgıçlarını vurabiliyordu. SSCB’nin 1991 yılında dağılmasının ardından askeri yunusların eğitildiği oşinaryum Ukrayna devletine geçti. Yunuslar engelli çocukların tedavisi için kullanıldı. Uzun yıllar sonra askeri yunus yetiştirme programı yeniden başladı.

Askeri yunuslar, Sivastopol’ün haricinde dünyada sadece ABD’nin San Diego kentinde yetiştiriliyor.

Asibe İbadullayeva

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.