SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rus mahkemesinin 3 Kırım Tatarı hakkında aldığı karar utanç vericidir

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rus mahkemesinin 3 Kırım Tatarı hakkında aldığı karar utanç vericidir

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2021 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 20:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rus mahkemesinin 3 Kırım Tatarı hakkında aldığı karar utanç vericidir

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus mahkemesinin üç Kırım Tatar siyasi tutsak hakkında aldığı kararı kınadı. Bakanlık, karara tepki göstererek Rusya’dan Kırım Tatarlarına yönelik baskıları durdurmasını istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bugün yayımladığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesinin Kırım Tatar siyasi tutsakları Enver Omerov, Riza Omerov ve Ayder Cepparov hakkında aldığı karara tepki gösterdi. Bakanlık ilgili mahkeme kararını “utanç verici” olarak nitelendirerek Rusya’ya Kırım Tatar siyasi tutsakları derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.

EMİNE CEPPAR'DAN İŞGALCİ RUS MAHKEMESİNİN KARARINA SERT TEPKİ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, "İlgili mahkeme kararı, adaletle hiçbir ilgisi olmayan Rus yargı sisteminin, Kırım Tatarlarına yönelik zulüm politikasını sürdürmek ve işgal edilen Kırım’daki herhangi muhalefet belirtisini bastırmak için kullanıldığını gösteren sıradaki kanıttır." diye belirtti.

Enver Omerov, Riza Omerov, Ayder Cepparov ve Rus yönetimi tarafından yasa dışı olarak alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşları siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep eden Bakanlık, Rusya’nın işgalci devlet olarak uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uyması ve işgal edilen Kırım’daki siyasi baskıları durdurması gerektiğini vurguladı.

Bununla birlikte Bakanlık, uluslararası toplumu Rusya’ya uygulanan siyasi ve diplomatik baskıyı artırmaya davet etti. Bilindiği gibi, Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlar siyasi tutsakları Enver Omerov 18 yıl, Ayder Cepparov 17 yıl hapis ve Riza Omerov 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

3 KIRIM TATARI HAZİRAN 2019’DAN BERİ ALIKONULUYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde işgalci güçler sabah saatlerinde beş farklı adrese baskın düzenlemişti. Karasupazar (Belogorsk) şehrindeki baskından sonra Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov alıkonulmuştu.

İşgalciler, Mart 2020’de uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım Tatar siyasi tutsakları, işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk etmişlerdi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.