SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Kırım'da yapılacak oylama yasa dışıdır

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2020 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2020 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Kırım'da yapılacak oylama yasa dışıdır

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’da düzenleyeceği yasa dışı referandumu kınadı.

Bilindiği gibi, Rusya’da 1 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumu, Rus işgali altındaki Kırım’da da yasa dışı bir şekilde yapılacak.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın servisinden Kırım Haber Ajansına yapılan açıklamada, “Geçici Rus işgali altındaki Kırım’da 1 Temmuz’da Rusya Anayasa değişikliklerine yönelik oylamanın düzenlenmesi, işgalci yönetimin daha önce yarımadada düzenlediği tüm sözde seçimler gibi gayri meşru bir eylemdir. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti geçici işgal altında bulunan Ukrayna’nın toprakları ve oradaki yasal rejim uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde belirleniyor. İşgalci ülkenin ana yükümlülüklerinden biri, bu topraklarda egemen devletin yani Ukrayna’nın ulusal mevzuatına uymasıdır.” denildi.

Kırım’da oylama düzenleyerek Rusya’nın uluslararası hukuk normları ve ilkelerini ihlal ettiğini belirten Bakanlık, “İşgal edilen Kırım’da yapılan yasa dışı oylamanın sonuçları yasal olarak geçersiz olacak ve hem Ukrayna hem de uluslararası toplum tarafından tanınmayacak.” diye kaydetti.

Rusya’da düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumunun tarihi 1 Temmuz 2020 olarak açıklandı. Rus işgali altındaki Kırım’da da yasa dışı bir şekilde oylama yapılacak. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, işgal altındaki yarımadada yaşayan Kırım Tatarlarının yasa dışı referanduma kesinlikle katılmayacağının ifade etmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.