SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı

Ukrayna Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2021 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2021 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kırım Tatar halkına baskı uygulamaya devam ettiğini vurgulayarak, "Ukrayna yarımadayı işgalden kurtarmak için çaba göstermeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bugün, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. yıl dönümü kaydediliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, bugün düzenlediği basın toplantısında 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Rusya, Kırım Tatar halkına baskı uygulamaya devam ediyor. Kırım Tatar Milli Meclisini yasaklıyor, bağımsız medyaları Kırım’ın dışına itiyor, dini ayrımcılık yapıyor, Kırım Tatarlarının mülk ve dil haklarını ihlal ediyor, Kırım Tatarlarına karşı düzmece suçlamalar yöneltiyor." diye konuştu.

UKRAYNA'DAN DÜNYA ÜLKELERİNE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜN SOYKIRIM OLARAK TANINMASI ÇAĞRISI

Ukrayna’nın Rusya’nın baskılarını durdurmak için çalıştığını belirten Bakan, "Söz konusu suçlar durdurulana, Rusya Kırım'dan ayrılana ve yarımada Ukrayna egemenliği altına alındıktan sonra Kırım Yarımadası’nın ve Kırım Tatar halkının özgürce ve refah içinde gelişmesi için uygun koşullar oluşturulana kadar durmayacağız. Kırım Platformu özellikle bu yönde çalışacak." dedi.

Dmıtro Kuleba, Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde uluslararası topluma seslenerek totaliter komünist rejiminin ilgili suçunu kınayarak Sürgünü soykırım olarak kabul etme çağrısında bulundu.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.