SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Platformu'na katılacak

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Platformu'na katılacak

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2021 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2021 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı: Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Platformu'na katılacak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Kırım ve Kırım Tatar halkının Ukrayna devletinin temel taşlarından biri olduğunu ifade ederek; Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Platformu açılış zirvesinde Kırım Tatar halkını temsil edeceğini belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, dün konuk olarak katıldığı "1+1" televizyon kanalında yayımlanan "İktidar Hakkı" isimli programda, Kırım ve Kırım Tatarlarına dair açıklamalarda bulundu. Bakan Kuleba, 2014 yılına kadar Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına yönelik haksız bir politika yürüttüğünü kaydederek, “Bunu dürüstçe kabul etmeliyiz ve bu konuda açıkça konuşmalıyız.” diye konuştu.

"ELBETTE KTMM, KIRIM PLATFORMU AÇILIŞ ZİRVESİNE KATILACAK"

KTMM'nin Kırım Platformu Açılış Zirvesi'nde Kırım Tatar halkını temsil edeceğini dile getiren Kuleba, "Ukrayna devleti, şu an hem Kırım hem de Kırım Tatar halkının Ukrayna devletinin temel taşları olduğu gerçeğine dayanarak hareket ediyor. Bu temel prensibimiz olmalı… Kırım Platformu üzerinde çalıştığımız zaman, KTMM ile görüşmeler yaptık. Elbette KTMM Kırım Platformunun açılış zirvesine katılacak çünkü Kırım’ı ve Kırım Tatarlarını KTMM olmadan düşünmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.
Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.