SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, BM İnsan Hakları Konseyi'nde ayakta alkışlandı

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2022 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2022 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, BM İnsan Hakları Konseyi'nde ayakta alkışlandı

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumunda, işgalci Rus birliklerinin Ukrayna’ya karşı insanlık dışı saldırısını değerlendirdi. Emine Ceppar, "Evet, insanlık dışı bir saldırı altındayız. Komşu bir ülkenin çok alaycı bir saldırısı altındayız. Ama şu an gözyaşı dökme zamanı değil. Bunu kesinlikle zaferimizin ardından yapacağız." dedi.

İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumu gerçekleştirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 1 Mart 2022 tarihinde protesto edildiği Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ayakta alkışlandı. “Vatanım Kırım'dan ayrıldığımda binlerce ev hasar gördü veya yıkıldı. Yüzbinlerce kişi elektriksiz ve susuz kaldı.” sözüyle başlayan Emine Ceppar İnsan Hakları Konseyi'nde Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

EMİNE CEPPAR: İNSANLIK DIŞI BİR SALDIRI ALTINDAYIZ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “6 gündür süren Rus işgali sırasında Ukrayna'da binlerce kişi yaralandı. Şu ana kadar 16'sı çocuk olmak üzere 352 Ukraynalı sivilin yaşamını yitirdi.” dedi.

Ayrıca Ukrayna içinde 160 binden fazla sivilin yerinden edildiğini belirten Ceppar, kendi vatanı Kırım'ın işgalci Rusya tarafından 2014 yılında işgal altına alındığında kendisinin de aynı durumlar ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Bu bağlamda, BM soruşturma komisyonu kurulması için destek çağrısında bulundu. Rusya'nın işlediği savaş suçlarının BM tarafından kurulacak bir mekanizmayla soruşturulmasını içeren Ukrayna'nın sunduğu karar taslağına tüm ülkelerden destek istedi.

Lavrov'un konuşmasında salonu terk etmişlerdi

Cenevre'de pazartesi başlayan BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumu ve Silahsızlanma Konferansı'na Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un bizzat katılacağı bildirilmişti.

Önce Avrupa Birliği (AB), daha sonra da İsviçre'nin hava sahalarının Rusya'ya kapatılmasının ardından Lavrov'un Cenevre ziyareti iptal edilmişti.

Lavrov'un, video mesajla katıldığı BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki konuşmasında başta AB ülkeleri, ABD, İngiltere, Japonya ve diğer müttefik ülkelerden olmak üzere 100'den fazla diplomat salonu terk etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.