SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dış İstihbarat Servisi: Rusya Herson bölgesine saldırabilir!

Ukrayna Dış İstihbarat Servisi, Rusya’nın Herson bölgesine saldırma ihtimalinin hala yüksek olduğunu ifade etti. İstihbarat Servisi, işgal altındaki Kırım’da yaşanan su sorunundan dolayı, Rus silahlı kuvvetlerinin işgal altındaki Kırım’dan Ukrayna anakarasına saldırabileceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2021 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2021 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dış İstihbarat Servisi: Rusya Herson bölgesine saldırabilir!

Ukrayna Dış İstihbarat Servisi, Rusya’nın Herson bölgesine saldırma ihtimalinin hala yüksek olduğunu ifade etti. İstihbarat Servisi, işgal altındaki Kırım’da yaşanan su sorunundan dolayı, Rus silahlı kuvvetlerinin işgal altındaki Kırım’dan Ukrayna anakarasına saldırabileceğini belirtti.

Ukrayna Dış İstihbarat Servisi Başkanı Valeriy Kondratyuk, 30 Aralık 2020 tarihinde yayımladığı makalede, Ukrayna için ana tehditleri değerlendirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik stratejik hedeflerinin değişmediğini belirtilen Kondratyuk, işgal edilen Kırım’da yaşanan su sorunlarından dolayı Rus silahlı kuvvetlerinin, uydurma bir bahaneyi kullanarak, Kuzey Kırım Kanalı barajı üzerinde kontrol sağlamak amacıyla Herson bölgesine saldırabileceğini kaydetti.

UYDURMA BAHANELER KULLANILABİLİR

Makalede, işgalden önce Kırım'ın tatlı su ihtiyacının yüzde 85'nin Ukrayna ana karasından sağlandığı belirtilerek, "İşgalden önce Kırım’ın tatlı su ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna ana karasından sağlanıyordu. Bundan dolayı Rusya Silahlı Kuvvetleri uydurma bir bahane kullanarak Kuzey Kırım Kanalı barajının kontrolünü ele geçirmek amacıyla Herson bölgesine saldırabilir." diye kaydedildi.

SALDIRIYI ENGELLEYEN FAKTÖRLER VAR

Makaleye göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırı operasyonunu başlatmasını birkaç şey engelliyor; bunların arasında Moskova’nın Kovid-19 bahanesiyle Batı ile olan ilişkileri iyileştirme umudu, Ukrayna’nın siyasi alanında Rus yanlısı güçlerin artırma girişimleri yer alıyor.

"RUSYA, UKRAYNA'YA KARŞI BÜYÜK BİR OPERASYON BAŞLATABİLİR"

Makalede, "Analizimize göre, uzun vadede Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik faaliyetleri, yeni Ukrayna topraklarının ele geçirilmesi ile sonuçlanan büyük askeri operasyonuna dönüşebilir. Bu operasyona aşağıdaki sebepler yol açabilir: halkın dikkatinin Rusya’daki bir dizi iç sorundan başka yöne çekme ihtiyacı, geçici işgal altında bulunan Kırım’ın sosyo-ekonomik sorunlarını çözme ihtiyacı, önde gelen uluslararası ortaklarımızın (Ukrayna’nın ortakları) dikkatini yalnızca kendi iç sorunlarına odaklamasıdır." şeklinde açıklama yapıldı.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.