SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi hamlesi

Ukrayna, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışma başlatıyor

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2020 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2020 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi hamlesi

Ukrayna, Kırım Tatar dilinin Ukrayna'nın etnik ve kültürel bütünlüğünün bir parçası olduğunu vurgulayarak, Kırım Tatar dilinin gelişimine katkı sunacak projelere ağırlık verileceğini bildirdi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisi üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu.

Bakanlığın, 2 Ekim 2020'de yayımladığı yazılı açıklamada, Ukrayna’nın yerli halklardan birinin anadili olan Kırım Tatar dilinin, Ukrayna ulusunun kimliğinin ve etno-kültürel bütünlüğünün ayrılmaz bir unsuru olduğu belirtildi. Bakanlık, yerli halkların dilinin gelişiminin Ukrayna Anayasası tarafından güvence altına alındığını vurguladı.

"KIRIM TATAR DİLİ CİDDİ TEHLİKE ALTINDA OLAN DİLLER ARASINDA"

Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisi üzerinde çalışmaya başladığını belirten Bakanlık, “UNESCO sınıflandırılmasına göre, Kırım Tatar dili ciddi tehlike altında olan diller arasında yer alıyor.” diye kaydederek, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinin Kırım Tatar dilinin korunmasını ve geliştirilmesini, daha büyük bir tehlikeye maruz bıraktığını ifade etti.

Açıklamada, bakanlığın, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisini oluşturma konusunda Türkologlar ve dilbilimciler, üniversite ve okul öğretmenleri, kamu kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve sanatçılar dahil olmak üzere çok çeşitli uzmanlardan teklifler toplamaya başladığı bildirildi. Gelen tüm teklifler değerlendirildikten sonra ilgili yürütme makamları, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi kuruluşları, yükseköğretim kurumları, basın temsilcilerinin katılımıyla bir tanıtma toplantısının düzenleneceği belirtildi.

Açıklamada, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin konseptinin 2020 yılının sonuna kadar hazırlanmasının planlandığı kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.