SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Belarus yönetimine kınama

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2021 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2021 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Belarus yönetimine kınama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Kırım’ın yasa dışı işgalini tanıma şartı konusunda yaptığı açıklamayı kınadı. Bakanlık, Minsk’in Kremlin yönetiminin Ukrayna karşıtı eylemlerine verdiği herhangi bir desteğin “dostça olmayan ve Rusya’nın saldırganlığına verilen destek” olarak görüleceğini vurguladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Kırım’ın yasa dışı işgalini tanıma şartı konusunda yaptığı açıklamaları protesto etti. Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, “Belarus Cumhuriyeti'nde 9 Ağustos 2021 tarihinde, Ukrayna dahil uluslararası toplum tarafından tanınmayan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenlenmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Maalesef bir yıl içinde Belarus Cumhuriyeti’ndeki ifade özgürlüğü durumu kötüleşti. Onlarca bağımsız medya ve sivil kuruluşu kapatıldı. Çok sayıda gazeteci, insan hakları aktivisti, sanatçı ve sıradan Belaruslu, siyasi güdümlü suçlamalar çerçevesinde hapse atıldı. Binlerce Belarus vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Belarus yönetimi siyasi baskıyı ve kovuşturmaları hem ülke içinde hem Belarus dışında kullanıyor.” diye belirtildi. Bakanlık ayrıca, Belarus yönetimine tüm siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu.

"KREMLİN'E UKRAYNA KARŞITI EYLEMLERDE VERİLEN DESTEK ULUSLARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE CEZALANDIRILACAKTIR"

Öte yandan Rusya Federasyonu'nu Belarus'un özgürlüğüne ve egemenliğine saldırmaya karşı uyaran bakanlık, “Uluslararası hukuku ağır bir şekilde ihlal eden, Ukrayna ve diğer devletlere karşı saldırgan politikasını sürdüren Rusya'nın Belarus'u kendi bünyesine katma girişimlerini devletimizin ulusal güvenliğine ve bölge güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyoruz. Ayrıca Minsk’in, Kremlin yönetiminin Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan yasa dışı politikasına her türlü desteği, dostça olmayan bir eylem ve Rusya'nın saldırganlığına fiili destek olarak görülecek ayrıca söz konusu eylemler uluslararası hukuk çerçevesinde cezalandırılacak.” ifadelerini kullandı.

"MİNSK YÖNETİMİNİN UKRAYNA'YA DAİR İDDİALARI YALAN"

Ukrayna’nın Belarus’un iç işlerine karışmadığını vurgulayan bakanlık, “Minsk’in, Ukrayna’dan ülkeye militan ve silah tedarik edildiğine dair iddiaları, Belarus toplumunu yanlış yönlendiren yalanlardır.” denildi.

Bilindiği gibi Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus oligarkların tümünün işgal altındaki Kırım’a ürün tedarikine başlayacağı zaman yarımadanın Rusya tarafından yasadışı ilhakını tanıyacağını ileri sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.