SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da öğrencilere Kırım Tatar Sürgünü anlatılacak

Ukrayna’da bugün kaydedilen Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla öğrencilere, Kırım Tatar Sürgününü anlatan özel bir ders gösterilecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da öğrencilere Kırım Tatar Sürgünü anlatılacak

Ukrayna’da bugün kaydedilen Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla öğrencilere, Kırım Tatar Sürgününü anlatan özel bir ders gösterilecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisinden yapılan açıklamada, "18 Mayıs’ta ‘Ukrayna Ulusal online okulu’ projesi kapsamında bir dizi televizyon kanalı orta ve lise öğrencileri için Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü'ne ithaf edilen özel bir ders yayınlayacak." denildi.

"GENÇLERİN BU KORKUNÇ TRAJEDİYİ BİLMESİ GEREKİYOR"

Açıklamada, derste Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilci Yardımcısı Tamila Taşeva, yönetmen ve senaryo yazarı Nariman Aliyev, Ukrainska Pravda haber sitesinin Baş Editörü Sevgil Musayeva ve Ukrayna Halk Sanatçısı Camala’nın Kırım Tatar Sürgünü hakkında bilgi vereceği ifade edilirken, "Genç Ukraynalıların, 1944’te 180 bin Kırım Tatarının kaderlerini değiştiren korkunç trajedi hakkındaki gerçekleri bilmesi gerekiyor." diye kaydedildi.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.