SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın anısına hatıra parası basıldı

Ukrayna Milli Bankası, efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu ve Kırım Tatar Milli hareketinin aktif katılımcısı Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle hatıra parası bastı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2020 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2020 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın anısına hatıra parası basıldı

Ukrayna Milli Bankası, efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu ve Kırım Tatar Milli hareketinin aktif katılımcısı Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle hatıra parası bastı.

Ukrayna’nın Seçkin Şahsiyetleri serisi çerçevesinde basılan hatıra parasının değeri 2 grivna olacak. Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle basılan para, 7 Ekim 2020 tarihinde 30 bin adet olarak piyasaya sürülecek.

603 SAVAŞ UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRDİ

Ukrayna Milli Bankasından yapılan açıklamada, "Hatıra parası, 2. Dünya Savaşı en ünlü pilotlardan biri, test pilotu, 2 defa Sovyetler Birliği kahramanı unvanına layık görülen Kırım Tatar milli kahramanı Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle basılacak. 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi, şahsi olarak 30, grup dahilinde 19 düşman uçağı düşürdü. 1946 yılından sonra 100’den fazla uçak türünü test etti." diye bildirildi.

Hatır parasının bir yüzünde 2. Dünya Savaşı dönemine ait uçak resmi, düşmüş düşman uçağının ana hatları yer alıyor, diğer yüzünde ise Amethan Sultan’ın portresi ile doğum ve ölüm yılları belirtiliyor.

EFSANEVİ KIRIM TATAR SAVAŞ PİLOTU: AMETHAN SULTAN

Amethan Sultan iki kere Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası ile ödüllendirilmişti. Bu ödüle layık görülen 7 Kırım Tatarından biri olarak tarihe geçen Sultan, II. Dünya Savaşı sırasında 150 hava saldırısına katılmıştı. Tek olarak 30, grup olarak da 19 Alman uçağı düşürmüştü.

Amethan Sultan, 2. Dünya Savaşı sırasında 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi. Savaş sonrası test pilotu olarak kariyerine devam etti. 100’den fazla hava aracı türü kullanan Amethan Sultan toplam olarak 4237 saat uçtu.

KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİNİN İÇİNDE YER ALDI

 Amethan Sultan, Kırım Tatar halkının temsilcileri ile birlikte Moskova’da Kızıl Meydan’a da çıktı. “Kırım Tatarlarının vatanına iade edilmesi” talebini içeren belgeleri ilk olarak imzalayanlar arasındaydı. Birçok kez KGB’ye çağrılarak bu tür eylemlere katılmaması konusunda uyarıldı, ama buna rağmen Kırım Tatar halkının milli hareketine iştirak etmeye devam etti, soydaşlarını evine kabul etti.

GÖKYÜZÜNE AŞIK BİR PİLOT

Amethan Sultan gökyüzüne aşıktı, gökyüzü ona her zaman ilham veriyordu. Ancak gökyüzü onun sonunu getirdi. 1 Şubat 1971 yılında Tu -16 tipi bir uçağın, test uçuşu sırasında meydana gelen kaza sonucunda hayatını kaybetti. 
 
Hatırlanacağı üzere, Mayıs 2015 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Akmescit Havalimanına Amethan Sultan ismi verilmesi ile ilgili kararı kabul etti. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale havalimanı da uzun bir süredir Amethan Sultan’ın adını taşıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.