SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulacak

Ukrayna'da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulacak

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2022 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2022 21:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulacak

Ukrayna’da, 2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulacak. Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi çevrimiçi platformunun, Kırım Tatarca materyallerden oluşacak açık kütüphane işlevi göreceği ifade edildi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, 2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derleminin oluşturulacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu çevrimiçi platform, Kırım Tatarca eğitim, bilim materyallerden oluşacak açık kütüphane işlevini görecek. Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi; çeşitli parametrelere göre geniş bir kelime arama yelpazesine sahip, çeşitli türlerde Kırım Tatarca metinlerinden oluşan istisnai ve düzenli bir dil derlemidir.” ifadeleri kullanıldı.

BİR MİLYONDAN FAZLA KELİME KULLANIMINA ULAŞILACAK

Açıklamada, Kırım Tatar Dili Ulusal Derleminin bilimsel makaleler, monografiler, biyografik ve edebiyat eserleri, gazete makaleleri ve diğer içeriklerle düzenli olarak genişletilerek uzun vadede bir milyondan fazla kelime kullanımına ulaşacağı belirtildi. Bunun yanı sıra çevrimiçi platformun, Kırım Tatar dilini öğrenmek isteyen öğrenciler, bilim adamları, araştırmacılar, Kırım Tatar dilini öğreten öğretmenler ve diğer ilgili taraflar için güçlü bir araç olacak şekilde tasarlandığı aktarıldı.

Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi projesinin uygulamasının, Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Kıyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi, QIRI’M YOUNG sivil örgütünün iş birliği ile ve Doğu Avrupa Vakfı desteğiyle gerçekleştiği ifade edildi.

KIRIM TATAR DİLİ GELİŞTİRME STRATEJİSİ

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 23 Şubat 2022 tarihinde, 2022-2032 yılları Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisini kabul etti. Stratejinin kabul edilmesini değerlendiren Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı Snaver Seithalilev, “Kırım Tatar halkının kahramanı Numan Çelebicihan’ın anma gününde çok önemli karar kabul edildi. Bugün itibarıyla, Kırım Tatar dilini devlet düzeyinde Latin Alfabesi temelinde kapsamlı ve sürdürülebilir gelişimini sağlayacak 10 yıllık bir eylem planımız var” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.