SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım’ın işgalden kurtarılması konularından sorumlu İstişare Kurulu oluşturuldu

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2022 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2022 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım’ın işgalden kurtarılması konularından sorumlu İstişare Kurulu oluşturuldu

Ukrayna’da, geçici Rus işgali altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti topraklarının işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonundan sorumlu İstişare Kurulu oluşturuldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın imzaladığı kararnameye göre, İstişare Kurulu Başkanı Ukrayna Cumhurbaşkanı, Danışma Konseyi Sekreteri ise Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi olacak. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Ağustos 2022 tarihinde geçici Rus işgali altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti topraklarının işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonundan sorumlu İstişare Kurulunun oluşturulmasını öngören kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ilgili İstişare Kurulu, Kırım Yarımadası’nın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin tedbirlerin koordinasyonunu kolaylaştırmak amacıyla Ukrayna Cumhurbaşkanlığına bağlı bir danışma organı olarak oluşturulacak. İstişare Kurulu Başkanı Ukrayna Cumhurbaşkanı, Danışma Konseyi Sekreteri ise Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi olacağı belirtilen kararda, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanının da kurula dahil olacağı aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığının resmi sayfasında yayımlanan karara göre Danışma Kurulunun başlıca görevleri şunlardır:

İşgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar’ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu konularında Ukrayna mevzuatının iyileştirilmesine yönelik tekliflerin hazırlanması;

Kırım Platformu’nun kilit faaliyet alanlarında Ukrayna'nın konumunun geliştirilmesinde katkı sağlanması;

Ukrayna vatandaşlarının haklarının ve çıkarlarının korunması, Rusya’nın askeri saldırganlığı ve işgali nedeniyle Ukrayna vatandaşları ile tüzel kişilerine verilen zararın tazmin edilmesi ve üstesinden gelinmesidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.