SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden Kırım Tatar Bayrak Günü mesajı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü için mesaj yayımladı. Mesajda, “Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra, altın tamgalı gök mavisi bayrak Kırım Tatarlarının hakları için yürüttüğü mücadelenin bir sembolü oldu.” ifadesi kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2021 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden Kırım Tatar Bayrak Günü mesajı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü için mesaj yayımladı. Mesajda, “Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra, altın tamgalı gök mavisi bayrak Kırım Tatarlarının hakları için yürüttüğü mücadelenin bir sembolü oldu.” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle Kırım Tatarca kutlama mesajı yayımladı. Rusya 2014 yılında Kırım’ı işgal ettikten Kırım Tatarlarının yine baskılara maruz kalmaya başladığını belirtilen mesajda, “Kırım Tatarlarının evlerine gece yarısı baskınlar yapılıyor, uydurma suçlamalar çerçevesinde hapse atılıyorlar, adil savunma hakları yerine getirilmiyor ve uygun tıbbi bakımı sağlanmıyor. Bu şartlar altında saflık ve özgürlük, dürüstlük ve sadakat, mükemmellik ve güç ile eş anlamlı olan altın tamgalı gök mavisi bayrak, Kırım Tatar halkının hakları için yürüttüğü mücadelenin bir sembolü oldu. İşgalcilere karşı direnişin ve birçok nesil tarafından ortaya konan özgürlük ruhunun sembolüdür. Kırım’ın, Ukrayna’ya geri dönmesi için yürüttüğümüz mücadelemizin ortak sembolümüzdür. Çünkü Ukraynalılar ve Kırım Tatarları son sekiz yıldır, bizden çalınan Kırım için ortak bir şekilde mücadele ediyorlar.” denildi.

“UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARINA DAİR” YASA TASARISI PARLAMENTOYA SUNULDU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’in Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akmescit (Sivastopol) kentinin işgalden kurtarılmasına dair Stratejisini onayladığını hatırlatılan mesajda, “Bu belge, diğer hususların yanı sıra, Kırım Tatarlarının yerli bir halk olarak haklarının yeniden tesis edilmesi ve korunmasının sağlanmasını öngörüyor. Söz konusu hükmün yerine getirilmesi için Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 18 Mayıs 2021 tarihinde Ukrayna Parlamentosuna, acil onaylanması gereken yasa tasarısı olarak, “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasa tasarısını sundu. Bu 30 yıl önce yapılmalıydı fakat hep erteleniyordu.” diye belirtildi.

“KIRIM TATARLARIN HAKLARININ YENİDEN TESİS EDİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

26 Haziran’da Ukrayna’nın Kırım Tatar bayrağı altında halkın hakları için mücadele edenlerin anıldığını vurgulanan mesajda, “Kırım Tatar halkının haklarının, Ukrayna’nın yerli halkı olarak yeniden tesis edilmesi tarihi adaletin sağlanması olacaktır. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

KIRIM TATAR BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü ilk kez 2010 yılında kutlandı. Aynı yıl düzenlenen 5’inci Kırım Tatar Milli Kurultayında 26 Haziran tarihinin her yıl Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kaydedilmesi kararı kabul edildi.

Kırım Tatar Bayrak Gününün kutlandığı 26 Haziran tarihinde Kırım’da başkent Akmescit ve diğer yerleşim yerlerinde her yıl binlerce insanın katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyordu. Fakat Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler Kırım Tatar Milli Meclisinin koordinasyonuyla Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarınca Ukrayna’nın ana kısmında gerçekleştirilmeye başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.