SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kırım Platformu Zirvesinin yapılacağı tarihi açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kırım Platformu Zirvesinin yapılacağı tarihi açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kırım Platformu Zirvesinin yapılacağı tarihi açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, Kırım Platformu Zirvesinin 23 Ağustos 2021 tarihinde yapılacağını duyurdu. Başkan Yardımcısı Jovkva, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması için planlanan platforma ilişkin ayrıntıları basın mensuplarıyla paylaştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması için uluslararası çabaları birleştirmeyi amaçlayan Kırım Platformu Zirvesinin 23 Ağustos 2021 tarihinde yapılacağını duyurdu.

KIRIM PLATFORMU 23 AĞUSTOS 2021'DE YAPILACAK

Ukrayna merkezli TSN televizyonuna verdiği demeçte Jovkva, "Kırım Zirvesinin tarihi belirlendi: 23 Ağustos 2021. Cumhurbaşkanlığı Ofisi, dünya liderlerine davet, ilgili konsept, zirve programını hazırlamak için Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışıyor." dedi.

Kırım Platformu Zirvesinde, yarımadanın Rus işgalinden kurtarılması konusunda özel kararlar alınması gerektiğini vurgulayan Jovkva, "Sırf zirve olsun diye zirve düzenlemiyoruz. Zirve yapıp bu konuyu tekrar unutmamak gerekiyor. Bu nedenle, zirveden sonra bir bildiri ve daha da önemlisi Kırım'ın işgalden kurtarılması ve Kırım'daki Ukraynalıların haklarının korunması için koordineli uluslararası araçlar ortaya çıkmalı." şeklinde konuştu.

Zirvenin, Ukrayna'nın bağımsızlığının 30. yıl dönümü (24 Ağustos) kutlamalarıyla ilişkili olacağını kaydeden Jovkva, Cumhurbaşkanı Zelenskıy'in devlet liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri sırasında onları bu etkinliklere katılmaya davet ettiğini bildirdi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.
Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.