SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimî Temsilcisi Korınevıç'e yeni görev

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2022 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2022 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimî Temsilcisi Korınevıç'e yeni görev

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korınevıç yeni göreve atandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığına özel yetkili büyükelçi olarak atandığını duyuran Korınevıç, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını inceleyecek Uluslararası Mahkemenin oluşturulması konusunda çalışacağını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korınevıç, dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Ukrayna Dışişleri Bakanlığına özel yetkili büyükelçi olarak atandığını bildirdi. Açıklamada Korınevıç, “Çalışma alanım; uluslararası hukuk konuları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı konusunda Uluslararası Özel Mahkemenin oluşturulması, Uluslararası Adalet Divanı'nda görülen Soykırım Davası vs… Şu an Rusya Federasyonunu adalete teslim etmek için çabalarımızı ve kaynaklarımızı birleştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA "SOYKIRIM" DAVASI

Ukrayna 26 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) dava açtı. Ukrayna ayrıca derhal ihtiyati tedbirler için bir başvuruda bulundu ve aslında BM Mahkemesinden Rusya’ya, Ukrayna’daki savaşı durdurmasını emretmesini istedi.

UAD, 16 Mart 2022 tarihinde, Ukrayna'nın “Soykırım Sözleşmesinin ihlali” gerekçesiyle Rusya'ya karşı açtığı davada tedbir kararlarını açıkladı. UAD, Rusya'nın "özel askeri operasyon" adı altında Ukrayna topraklarında başlattığı savaşı derhal sonlandırmasını, ayrıca kendisine bağlı askeri ve düzensiz birliklerin çatışmalara devam etmesine engel olmasını istedi. 

Savaşın, çok sayıda can ve mal kaybına sebebiyet verdiğini belirten UAD, bunun milyonlarca kişiyi mülteci durumuna soktuğunu kaydetti. Divan ayrıca, "Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde soykırım yaptığı" şeklindeki Rusya'nın iddialarına ilişkin hiçbir delil bulunmadığına karar verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.