SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanın, Kırım Temsilciliğinden öğretmenlere Kırım Tatar Sürgünü konulu ders düzenleme çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Daimi Temsilciliği, eğitimcileri, 18 Mayıs günü Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Gününe ithaf edilen dersler düzenlemeye davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 20:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanın, Kırım Temsilciliğinden öğretmenlere Kırım Tatar Sürgünü konulu ders düzenleme çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Daimi Temsilciliği, eğitimcileri, 18 Mayıs günü  Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Gününe ithaf edilen dersler düzenlemeye davet etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Daimi Temsilciliği, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 18 Mayıs günü Ukrayna’da Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü'nün kaydedildiği hatırlatılırken 18-20 Mayıs tarihleri arasında 180 binden fazla Kırım Tatarının yarımadanın dışına sürüldüğü belirtildi. İşgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılara dikkat çeken Temsilcilik, "Kırım’daki işgalci yönetimin baskı makinesi yine Kırım Tatarlarını hedef aldı; evlerinde aramalar yapılıyor, yasa dışı olarak alıkonuluyorlar, siyasi güdümlü davalar çerçevelerinde yargılanıyorlar, anma günlerinin kaydedilmesi yasaklanıyor." ifadelerini kullandı.

SOVYETLER BİRLİĞİ YÖNETİMİNİN İŞLEDİĞİ SUÇLARI UNUTMAMALIYIZ

Tarihi bilmenin çok önemli olduğunu ve Sovyetler Birliği yönetiminin işlediği suçların hatırlanması gerektiğini vurgulayan Temsilcilik, "Bundan dolayı, bir öğretmen veya gençlik merkezi çalışanı iseniz, sizi bu günde Kırım Tatar Soykırım Kurbanları Anma Gününe ithaf edilen bir ders düzenlemeye davet ediyoruz." diye kaydetti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.