SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kahovka Barajındaki su henüz Kırım'a gitmiyor

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2022 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kahovka Barajındaki su henüz Kırım'a gitmiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin kontrolü altına aldığı Ukrayna'nın Herson bölgesinde bulunan Kahovka barajındaki içme suyunun henüz işgal altındaki Kırım’a gitmediğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Ama işgalciler istediklerini elde etmek için her şeyi yaparlar.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kıyiv’de 23 Nisan 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısında Herson bölgesinden işgal altındaki Kırım’a sağlanan içme suyu konusunu değerlendirdi. Rus işgalcilerin kontrolü altında bulunan Kahovka barajından suyun henüz işgal altındaki Kırım’a gitmediğini ifade ederek, “Rusya, karadan koridor açmak ve Kırım’a içme suyu göndermek istiyor. Toprakları işgal ettiler. Ama her şey bu kadar kolay değil, su henüz gitmedi, bunun için koridor açmak yeterli değil. Daha birkaç adım atmaları gerekiyor. Bu insanların duracağına inanmıyorum, istediklerini elde etmek için her şeyi yaparlar.” ifadelerini kullandı.

MÜZAKERE MASASINA OTURMAK İÇİN İŞGALCİLERİN DURDURULMASI GEREK

Ukrayna'nın müzakerelerdeki pozisyonunu güçlendirmek için işgalcilerin durdurulması gerektiğini vurgulayan Zelenskıy, “Onları durdurursak, müzakereler yapılacak. Pozisyonlarımızı güçlendirebilirsek, o zaman müzakerelerdeki pozisyonumuz güçlenecek. Devletimizi zorla ve böyle bir yıkımla yenmek mümkün değildir.” dedi.

İŞGALCİLER DNİPRO'DAKİ SUYUN KIRIM'A GİTMEYE BAŞLADIĞINI BİLDİRMİŞTİ

İşgalciler, 27 Şubat 2022 tarihinde Dnipro’daki suyun, işgal altındaki Kırım’a gitmesini engelleyen barajı patlatmıştı. Daha sonra Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetimi, Kuzey Kırım Kanalı’nın Dnipro ile gelen su ile dolduğunu iddia etmişti. Ukrayna Çevre Müfettişliği temsilcisi Andriy Vagin, işgalcilerin barajları patlattığını ve suyun işgal altındaki Kırım’a gitmeye başladığını doğrulayarak, “Dnipro Nehri’ndeki ve genel olarak ülkemizdeki su, su kaynakları, Ukrayna halkının mülkiyetindedir. Dolayısıyla Ukrayna halkı ve devleti, Rusya tek taraflı olarak su teminine başladığından dolayı zarar ve kayıplara uğruyor. Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşları için su sağlamak bizim için sorun değil ama işgalciler bu suyu askeri ihtiyaçları için kullanabilir. Ve tabii ki bu su için kimse para ödemiyor.” dedi.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışarak birçok yerleşim yerinde su kuyuları açtı. Ancak bu durum, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açtı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.