SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Kırım'a işgal sonrası yerleştirilen Rus vatandaşları sınır dışı edilecek

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Reznikov: Kırım'a işgal sonrası yerleştirilen Rus vatandaşları sınır dışı edilecek

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2021 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2021 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Kırım'a işgal sonrası yerleştirilen Rus vatandaşları sınır dışı edilecek

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov, işgal altındaki Ukrayna topraklarına yasa dışı şekilde yerleşenlerin işgal son bulunca bu toprakları terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Reznikov, daha önce konuya ilişkin açıklamalarında sınır dışı edilmeyeceklerini söylemiş ve Ukrayna'da tepkilerin hedefi olmuştu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Oleksiy Reznikov, geçici Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarına yasa dışı yollardan gelen Rus vatandaşlarının, bu topraklar Ukrayna kontrolüne döndükten sonra sınır dışı edileceklerini söyledi.

"UKRAYNA YASALARI SINIR DIŞI EDİLMELERİNİ ÖNGÖRÜYOR"

Ukrayna'nın Dom televizyonunda yayımlanan bir programda 27 Mart 2021 tarihinde açıklamalarda bulunan Reznikov, "Geçici işgal altındaki bölgelere yasa dışı yollarla gelen Rus vatandaşları Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalacaklar." dedi. İşgal süresince Kırım'a yerleşen Rus vatandaşlarının Ukrayna vatandaşı olmadığını kaydeden Reznikov, "Aslında onlar, resmi olarak Rusya ve Kremlin tarafından işlenen suçun ortaklarıdır. Dolayısıyla akıbetleri bellidir. 'Sürgün' kelimesini sevmiyorum, çünkü bu kelime Stalinist rejimin ruhunu taşıyor. Ancak Ukrayna yasaları bu insanların ülkeden sınır dışı edilmelerini öngörüyor." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Reznikov, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu tarafından kabul edilen Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu stratejisinin ana maddelerinden birinde işgal altındaki topraklarda yaşayan Ukrayna vatandaşlarının, "durumun rehineleri, işgalcilerin rehineleri" olarak tanımlandığını ve bu nedenle, Ukrayna mevzuatını ihlal etmeyenlerin bu duruma maruz kalmayacaklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Reznikov, "(İşgal altındaki topraklara) Ukrayna'nın geri döneceğine ve bugün yaşadıkları dehşetin aksine, özgür bir Ukrayna'da, demokratik, liberal bir ülkede sorun yaşamayacaklarına inanmaları gerekir. Artık yasa dışı şekilde aranmayacaklar, tutuklanmayacaklar, fikirlerini ifade etmek için sokaklarda toplanmaları yasaklanmayacak … İşgal altındaki bölgelerin aksine sokağa çıkma yasağı yok, zindanlar yok. Bu nedenle kesinlikle korkmalarına gerek yok." şeklinde konuştu.

DAHA ÖNCE YAPTIĞI AÇIKLAMA TEPKİ TOPLAMIŞTI

Oleksiy Reznikov, 3 Şubat günü LB.ua sitesine verdiği demeçte, işgal yıllarında Kırım’a yasa dışı şekilde yerleşen Rus vatandaşlarının, işgalden son bulunca Kırım’dan çıkarılmayacağını, söz konusu kişilerin ne yapacağına kendilerinin karar vereceğini söylemişti.

Konuya ilişkin Reznikov, “Kesinlikle kimsenin insani haklarını ihlal etmeyeceğiz. Herkes özgürce karar verme imkanına sahip olacak. Ukrayna topraklarında yasal olarak yaşamak istiyorlarsa, yabancı vatandaş statüsünü alabilir, Ukrayna vatandaşlığı alabilir veya vatansız olarak yaşayabilirler. Ya da bu insanlar, vatanlarına geri dönebilirler. Stalinist rejimin mirasçılarının aksine sürgün etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Reznikov'un bu açıklamasını "saçmalık" olarak nitelendirmiş, Rusların çoğunun işgal sırasında Kırım'a yasadışı olarak yerleştirildiğini vurgulamıştı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da , Reznikov’un açıklamasına tepki göstermiş, Ukrayna’nın mevcut mevzuatına göre, Ukrayna topraklarında yasa dışı şekilde bulunan bir yabancının, derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini kaydetmişti.

KIRIMOĞLU: KIRIM'A 600 BİN İLA 1 MİLYON RUS VATANDAŞI YERLEŞTİRİLDİ

Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle Ankara'da yapılan bir etkinliğe Kıyiv’den canlı bağlantı ile katılan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalcilerin Kırım’a yasa dışı şekilde 600 bin ila 1 milyon Rus vatandaşını yerleştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Şu ana kadar Kırım’a, Rusya’nın resmi açıklamalarına göre 205 bin, bizim verilerimize göre 600 bin, işgal altındaki Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın değerlendirilmelerine göre ise yaklaşık bir milyon Rus vatandaşı yerleştirildi. Aynı zamanda, Rusya’nın 1783 yılındaki Kırım’ı ilk işgali döneminde olduğu gibi, Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarının Kırım Yarımadası’nı terk etmeye zorlamak için baskı nitelikli tüm önlemler alınıyor. İşgalcilerin Kırım’daki tüm bu eylemleri 1949 Cenevre Sözleşmesine göre savaş suçu sayılıyor. İşgalden sonra çeşitli sebeplerden dolayı Kırım’ı terk eden Kırımlıların sayısı 50 binden fazla, bunların yaklaşık 30 bini Kırım Tatarıdır. 30 bin belki çok önemli bir sayı olarak görülmeyebilir, ancak bu eski Sovyet Birliği sınırları içinde yaşayan ve Stalin tarafından 1944 yılında gerçekleştirilen soykırımdan sonra sağ kurtulan Kırım Tatar halkının yüzde 10’u.”

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.