SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: AGİT Gözlem Misyonu, Kırım'daki durumu raporlamalıdır

"AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu Kırım'da izleme yapmalı"

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2020 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2020 21:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: AGİT Gözlem Misyonu, Kırım'daki durumu raporlamalıdır

Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Gözlem Misyonu'nu yetki alanı içinde yer alan Kırım’daki durumu izlemesi ve Rusya’nın gözlemcilerin yarımadaya erişimini engellemesi durumunda bu ihlalleri raporlarına kaydetmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’nın Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, Viyana’da 9 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen AGİT Daimi Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada AGİT Ukrayna Gözlem Misyonunu işgal edilen Kırım’daki durumu da izlemeye davet etti.

UKRAYNA: AGİT GÖZLEM MİSYONU, KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI DURUMUNU RAPORLAMALI

Tsımbalyuk yaptığı konuşmada, "Gözlem misyonunu kapsamlı çalışmalar için, Ukrayna’nın parçası olan ve misyonun yetkisi altına giren Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) kentine de davet ediyoruz. Rusya Federasyonu, Gözlem Misyonu devriyelerinin işgal altındaki Kırım Yarımadası’na erişimini engellemeye devam ederse bu bilgi Misyonun raporlarında yansıtılmalıdır.” diye kaydetti.

Misyonun hareket özgürlüğünü veya görevinin yerine getirilmesinin önündeki diğer engelleri rapor etmesi gerektiğini hatırlatan diplomat, "Aynı zamanda, halihazırda Donbas’ta yaptığı gibi, Kırım’daki durumu yerel sakinleri ile iletişim kurarak ve onların tanıklığına dayalı uzaktan izlemenin başlatılması konusunda hiçbir engelin bulunmadığını bir kere daha belirtiyoruz." dedi.

YARIMADADA 6 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

Rus işgalci yönetimi uluslararası örgütlerinin gözlem misyonlarının yarımadaya erişimini engelliyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.