SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkolojiye adanan bir ömür: Agatangel Krımskiy, konferansla anılacak

Kırım Tatar asıllı Ukraynalı akademisyen, tarihçi, şarkiyatçı ve hiperpoliglot Agatangel Krımskiy (Ahatanhel Krymsky) ölümünün 150. yıldönümünde anılacak. Krımskiy anısına düzenlenen konferansta Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel konuşmacı olarak yer alacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2021 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2021 17:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkolojiye adanan bir ömür: Agatangel Krımskiy, konferansla anılacak

Kırım Tatar asıllı Ukraynalı akademisyen, tarihçi, şarkiyatçı ve hiperpoliglot Agatangel Krımskiy (Ahatanhel Krymsky) 150. doğum yılı vesilesiyle düzenlenecek konferans ile anılacak. Krımskiy anısına düzenlenen konferansta Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel konuşmacı olarak yer alacak.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçililiği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneğinin (EkoAvrasya) katkılarıyla Türk Dünyası Ufuk Turu Panelleri kapsamında, 10 Şubat 2021 tarihinde Kırım Tatar asıllı Ukraynalı akademisyen, tarihçi, şarkiyatçı ve hiperpoliglot Agatangel Krımskiy'in (Ahatanhel Krymsky) 150. doğum yılı vesilesi ile konferans düzenlenecek.

NEDEN CEZAEVİ MÜZESİNDE ANILACAK?

Krımskiy'i anma konferansı, sürgünde cezaevinde hayatını kaybettiği için saat 14.09'da Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağı VİP Konferans Salonu'nda yapılacak.

KRIMSKİY'İ, PROF. DR. HÜLYA KASAPOĞLU ÇENGEL ANLATACAK

Dil ve edebiyat araştırmacısı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, babası Kırım Tatarı, annesi ise Ukrayna asıllı, Ukrayna Bilimler Akademisi kurucu üyesi, Türkçe eserleri bilim dünyasına tanıtan, Türkolog Agatangel Efimoviç Krımskiy’i anlatacak. Krımskiy, 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyasının Türkoloji Repressiyası (yok etme) politikasıyla baskı altına alınıp, 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edilerek ve hapse atılmış ardından 1942’de yılında hapishanede hayatını kaybetmişti. Koronavirüs tedbirlerinin gölgesinde gerçekleştirilecek konferansa sınırlı sayıda kişi katılım sağlayabilecek.

YIL BOYUNCA KRIMSKİY KONFERANSLARI DÜZENLENECEK

Ukraynalı ünlü bilim insanı ve Ukrayna Milli Bilimler Akademisinin kurucularından Agatangel Krımskiy’in bilimsel çalışmalarının derlendiği “Doğu Devlet Kurma Gelenekleri” isimli kitabının 24 Aralık 2020 tarihindeki tanıtımında, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “TÜRKSOY’un 2021 yılı takvimi, 150. doğum yıl dönümü ocak ayında kaydedilen olağanüstü şahsiyet olan Agatangel Krımskiy ile başlamaktadır. Önümüzdeki yıl boyunca üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında konferanslar, yuvarlak masa toplantıları hazırlanacak..” diye bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.