SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye’deki siyasetçiler, Kırım Tatar sürgününü andı

Kırım Tatar halkının Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 77. yıl dönümü kaydediliyor. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde kapsamında Türkiye'den de çok sayıda siyasetçi anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2021 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2021 23:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye’deki siyasetçiler, Kırım Tatar sürgününü andı

Kırım Tatar halkının Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 77. yıl dönümü kaydediliyor. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü kapsamında Türkiye'den de çok sayıda siyasetçi anma mesajı yayımladı.

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 77. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'deki siyasetçiler anma mesajı yayımladı. Kırım Tatar halkının acısını paylaşan siyasetçiler, sürgün nedeniyle hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının ailelerine başsağlığı diledi.

BÜYÜKATAMAN: TARİFSİZ ACILARLA DOLU SÜRGÜNÜ LANETLİYORUM

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Kırım Tatar sürgünü ile ilgili mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kırım Türkleri 18 Mayıs 1944'te insanlık tarihinin bir utanç vesikası olan topyekûn sürgünle vatanlarından sürülmüştür. Bu, yalnızca sürgün değil aynı zamanda bir soykırım teşebbüsüdür. 77. yılında, tarifsiz acılarla dolu bu sürgünü lanetliyorum."

TÜRKKAN: KIRIM TATARLARI SOYKIRIM DEHŞETİNİ YAŞADI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, Kırım Tatarlarının soykırım dehşetini yaşadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bugün Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın kendi vatanlarından zorla sürgün edilmelerinin 77. yıl dönümü. Kırım Tatar Türkleri 18 Mayıs 1944'de Stalin'in emri ile 1500 yıllık tarihi yurtlarından, ana vatanlarından Orta Asya ve Sibirya'ya sürgün edildi ve soykırım dehşetini yaşadılar. Kırım'daki bütün şehir ve kasabalarda bir gece ansızın uyandırılan halk, hızlanmaları için kendilerine verilen 15 dakikalık süre içinde, ne olduğunu anlayamadan gece yarısından sonra, evlerinden yurtlarından koparılıp penceresi olmayan havasız yük vagonlarına istif edilircesine dolduruldular. 100 binlerce soydaşımız, ne için ve nereye götürüldüklerini bilmeden ellerine alabildikleri eşya ile aç, susuz bir şekilde ölüme terk edildiler. Sürgün edilenlerin yarıya yakını yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi nedenlerden dolayı hayatlarını kaybettiler. Soykırımın 77. yıl dönümünde acı, çile ve zulüm dolu bir şekilde şehit olan soydaşlarımızı şükran ve minnetle anıyorum. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Kırım Tatar Türklerinin uğradığı menfur sürgün ve soykırımı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız... Kırım Tatar Türklerinin milli lideri muhterem Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başta olmak üzere bütün soydaşlarımıza en derin saygı, selam ve muhabbetlerimi gönderiyorum."

ÇAKIRÖZER: KIRIM TATARLARININ HER ZAMANDA YANINDAYIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 18 Mayıs 1944 Kırım sürgününün yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "18 Mayıs Kırım tatar sürgününün yıldönümü. Kırımlı soydaşlarımız 77 yıl önce vatanlarından koparılarak, insanlık dışı koşullarda sürgüne maruz bırakıldı. Binlerce insan hayatını kaybetti. Kırım’ın yasadışı bir şekilde ilhak edilmesiyle birlikte, maalesef bugün de kabul edilemez baskı ve dayatmalar devam ediyor. Dünyanın neresinde olursa olsun Kırım’daki soydaşlarımızın demokratik ve haklı mücadelesinde her zaman yanlarındayız. Dayanışma içindeyiz. Sürgünün yıldönümünde soydaşlarımızın acısını yürekten paylaşıyor, sürgünde yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

KABUKCUOĞLU: KIRIM TATARLARINA YAPILAN ZULMÜ KINIYORUM

İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, TBMM'de yaptığı konuşmasında, Kırım Tatarlarına uygulanan insanlık dışı zulmü kınadığını belirterek, "1944 yılının 18 Mayıs gecesinin zindan karanlığında, Sovyet askerleri, Kırım Tatarlarının kapısına dayandı ve Kadınıyla, yaşlısıyla, kundaktaki çocuğuyla, ayırt etmeden, soydaşlarımızı vatanlarından koparmak ve topyekûn yok etmek üzere trenlerin yük vagonlarına istiflediler. Açlık, susuzluk ve hastalığın hüküm sürdüğü bu korkunç sürgün yolculuğu ve sonrasında yerleştikleri bölgelerdeki, ağır yaşam koşullarında 112.700 çocuğun ve 93.200 kadının yarısı; 32.600 erkeğin ise 3’te 1’i hayatını kaybetti. 18 Mayıs 1944, kara bir gün olarak tarihe geçmiştir. Tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğumuz Kırım Türklerinin yaşamış oldukları acılar tüm Türklerin acısıdır. Kırım Sürgünü ’nün 77. yıl dönümünde, Kırım Türklerine uygulanan insanlık dışı katliamı bir kez daha kınıyor, hayatlarını kaybeden sürgün şehitlerini saygı ve rahmetle anıyorum." şeklinde konuştu.

DESTİCİ: KIRIM TATARLARININ BAĞIMSIZ DEVLETİ OLACAK

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, Kırım Tatar Sürgünün yıl dönümüne ilişkin açıklamasında Kırım’ın 2014 yılındaki işgaline değinerek, "Bugün Kırım'da yaşayan Türk kardeşlerimizin Kırım Tatarlarının, Sovyet rejimi tarafından, kanlı, vahşi ve bir soykırım haline dönüşen sürgünlerinin 77. yıl dönümü. Bu vesileyle bu sürgünde hayatını kaybeden bütün Kırım Türkü kardeşlerimizi bir kere daha rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyorum. Kırım sadece 1944'te zulme uğramadı. Kırım yüzlerce yıldır bir katliamla, saldırıyla ve işgalle karşı karşıya. Bunları tanımadığımızı bir kere daha buradan ifade ediyorum. En son Rusya'nın Kırım'ın işgalini de tanımıyoruz. Kırım bir Türk yurdudur ve inşallah günü geldiğinde orada Kırım Türklüğünün, Kırım Tatarlarının bağımsız devleti olacak ve orada Kırım Türkünün bayrağı dalgalanacaktır."

EREN: O ACILAR BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE TARİHE NOT DÜŞTÜK

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Adullah Eren, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "77 Yıl Önce Bugün... 18 Mayıs 1944'te Kırım Tatarları, Sovyet rejimince ana yurtlarından koparılıp sürgün edildi! Binbir eziyetin olduğu sürgünde 195 bin kişi hayatını kaybetti! O acılar bir daha yaşanmasın diye şahitleriyle beraber tarihe not düştük" mesajı ile bir video yayınladı.

BÜYÜKERŞEN: KIRIM TÜRKLERİNE UYGULANAN KATLİAMI KINIYORUM

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kırım Tatarlarına uygulanan insanlık dışı katliamı kınadığının altını çizerek, "Kırım Türklerine uygulanan insanlık dışı sürgün ve katliamı, 77. yılında bir kez daha kınıyor, Kırım Sürgününde ve sonrasında hayatlarını kaybeden soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum." diye bildirdi.

KURT: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Kırım Tatarlarına yapılan sürgünü ve katliamı unutmayacaklarını belirterek, "Kırım Tatarlarına karşı yapılan, insan onuruna yakışmayan sürgün ve faşist katliamın üzerinden 77 yıl geçti. Fakat acılarımız hala dinmedi. Unutmadık, unutmayacağız..." dedi.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.