SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı'na 10 bin fidan dikildi

"Hayatı yeniden yeşertelim!" kampanyası ile Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı oluşturuldu: 10 bin fidan dikildi

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2022 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı'na 10 bin fidan dikildi

Türkiye'de 2021 yılının yaz aylarında çıkan orman yangınlarının ardından Ukrayna'daki Hayat Yardım Vakfı ve TURKSİD Ukrayna Derneğinin destekleriyle yangından büyük ölçüde etkilenen Adana Sarıçam'da Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı oluşturuldu. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik oluşturulan Dostluk Ormanı için bugün 10 bin fidan dikildi. Adana’nın Sarıçam ilçesinde gerçekleştirilen fidan etkinliğine; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sarıçam Kaymakamı Müfit Gültekin, OGEM Genel Sekreteri Mustafa Akkız, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi ve Hayat Yardım Vakfı Başkanı Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı, Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Yüksel, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanlığı, Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz katıldı. Dikilen fidanlardan ikisine, Kıyiv ve Bahçesaray isimleri verildi.

Türkiye’nin ormanlık alanlarında 2021 yılı yaz aylarında çıkan yangınlar sonrasında, Ukrayna’daki Hayat Yardım Vakfı, TURKSİD Ukrayna Derneğinin desteği ile “Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı” oluşturmak amacıyla “Hayatı Yeniden Yeşertelim!” adlı yardım kampanyası düzenledi. Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanında bugün 10 bin fidan dikildi. Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi adına 8 Ocak’ta Dostluk Ormanı oluşturulmuştu. Dostluk Ormanı'na fidan dikme etkinliği bugün gerçekleşti. Etkinliğe; ilgili yetkililerden büyük oranda katılım gösterildi.

TÜRKİYE-UKRAYNA DOSTLUK ORMANI'NDA YÜKSEK KATILIMLA FİDAN DİKME ETKİNLİĞİ

Fidan dikme etkinliği; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sarıçam Kaymakamı Müfit Gültekin, OGEM Genel Sekreteri Mustafa Akkız, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi ve Hayat Yardım Vakfı Başkanı Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı, Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Yüksel, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanlığı, Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.

Dostluk Ormanı'ndaki fidan dikme etkinliğine, Antalya Akdeniz Ukraynalılar Derneği müzik grubu, Ukrain ve Kırım Tatar şarkılarıyla renk kattı.

DİKİLEN FİDANLARA UKRAYNA VE KIRIM ŞEHİRLERİNİN İSMİ VERİLDİ

Adana’nın Sarıçam ilçesinde oluşturulan Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanında dikilen fidanlara Ukrayna ve Kırım şehirlerinin ismi verildi. Ukrayna Büyükelçisi Bodnar ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi ve Hayat Yardım Vakfı Başkanı Gayana Yüksel, diktikleri fidanlara Kıyiv ve Bahçesaray isimlerini verdi.

Ayrıca dikilen fidanlara, Ukrayna ve Kırım bayraklarının renkleri ile sembolleri isim olarak verildi.

Dostluk Ormanı Ukrayna'daki Yardım Vakfı, TURKSİD Ukrayna Derneğinin destekleriyle Ocak ayında Ukrayna- Türkiye Dostluk Ormanı oluşturulmuştu. 2021 yılının yaz ayında çıkan orman yangınlarında Adana Sarıçam ormanları epeyce etkilenmişti.

2021’DEKİ TÜRKİYE’DE ORMAN YANGINLARI

28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin birçok şehrine yayılan orman yangınları 12 Ağustos 2021 itibarıyla; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde çıktı. 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü, binlerce hayvan can verdi.

Yangınların başların, beş gün içinde 35 ilde 125 orman yangını çıktı. Bunlardan 117’si daha sonra kontrol altına alındı. Manavgat’ta meydana gelen faciada 7 kişi öldü, 507 kişi yaralandı. Evlere ulaşan yangınlar büyük bir trajediye sahe oldu. Yangın, ormanda yaşayan hayvanları da etkiledi. İnsanların evleri, geçim kaynakları, işyerleri ve turistik tesisler de dahil olmak üzere yüzlerce bina ateşe teslm oldu.
Temmuz sonunda durum kontrol altına alındı ​​ve yangınların etkisi geçti.

UKRAYNALI DERNEKTEN YARDIM KAMPANYASI

Ukrayna ve Türkiye vatandaşları tarafından kurulan Hayat Yardım Vakfı, orman yangınlarıyla sarsılan Türk halkına destek olmak için bir kampanya başlattı. Kampanyanın başında da duyurulduğu üzere “Ukrayna-Türk Dostluk Ormanı” fonlarının, yeni bir doğal afet durumunda Türkiye’ye yardım etmek için kullanılacağı belirtildi.
Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı’nın organizasyonu ve oluşturulması için kaynak yaratma, Temmuz-Eylül 2021 döneminde gerçekleşti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.