SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye, Kırım Tatar ve Çerkes sürgününü andı

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye, Kırım Tatar ve Çerkes sürgününü andı

Türkiye Cumhuriyeti, 17-18 Mayıs 1944 tarihinde Sovyetlerin bir insanlık suçu işleyerek Çerkes ve Kırım Tatarları anavatanlarından sürgün etmesini unutmadı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından 1944 Kırım Tatar ve Çerkes sürgünü ile ilgili bir mesaj yayımlandı.

UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DE DESTEK VERİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, şöyle bildirildi:

"Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar Türkleri, 76 yıl önce bugün (18 Mayıs) anavatanlarından zorla koparılarak insanlık dışı şartlarda sürgün edilmişlerdir. 250 bin Kırım Tatarının büyük bir kısmı sürgün sırasında ya da sürgün edildikleri yerlerde yaşamlarını yitirmiştir. Kırım Tatarları 1944 sürgününden sonra on yıllarca anavatanları olan Kırım yarımadasına dönememiştir.

Türkiye, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi, kimliklerini koruyarak esenlik ve güven içinde yaşamaları için, geçmişte olduğu gibi bugün de Kırım Tatar Türklerine olan desteğini sürdürecektir. Bu vesileyle, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi bir kez daha teyit ederiz.

Tarihin en acı olaylarından olan “Çerkes Sürgünü” ise, 156 yıl önce Kafkas halklarının 21 Mayıs günü öz yurtlarını terk etmeye zorlanarak, ağır koşullarda büyük kayıplar verdikleri, hüzünle hatırladığımız bir trajedidir.

Soydaş Kırım Tatar Türkleri ile kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, ortak hafızamızda silinmez izler bırakan bu trajik olaylarda hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor ve hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.