SON DAKİKA
Hava Durumu

Taşeva: 2014'ten sonra yarımadaya yasa dışı yerleşen Ruslar Kırım'ı terk etmeli

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2022 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2022 21:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Taşeva: 2014'ten sonra yarımadaya yasa dışı yerleşen Ruslar Kırım'ı terk etmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya 2014 yılında Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadaya yerleşen nüfusun, Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra yarımadayı terk etmek zorunda kalacağını ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, 2014 yılından sonra Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarına dair açıklamalarında bulundu. Ukrinform haber ajansına verdiği röportajda, Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra bu nüfusun yarımadayı terk etmek zorunda kalacağını vurgulayan Taşeva, “Her şey çok basit bu, insancıl hukuka aykırı değil. Yarımadaya yasa dışı olarak yerleşenler Kırım Özerk Cumhuriyetini terk etmelidir.” dedi.

Kırım’a yasa dışı yerleşen kişilerin gönüllü olarak yarımadayı terk etmesi gerektiğini belirten Taşeva, “Zorla sürgün edilmekten bahsetmiyorum, belirli arındırma (Lustration) süreçten geçilecek. Tüm bunlar BM belgelerinde tanımlanan geçiş dönemi adaleti ile ilgili, Ukrayna bu konular üzerinde şimdiden çalışmaya başladı.” dedi.

"SUÇ İŞLEYEN HERKES CEZALANDIRILACAK"

İnsan haklarını ihlal eden, savaş suçluları, insanlığa karşı suç işleyen, soykırım suçları işleyenlerin tümünün mutlaka yargılanacağını vurgulayan Taşeva, “Öte yandan işbirliği yapan ama savaş veya başka ağır suçları işlemeyen kişiler arındırma sürecinden geçecek veya af edilecek.” ifadelerini kullandı.

Yarımada yaşayan nüfusun çoğunun suçlu değil mağdur olduğunu vurgulayan Taşeva, “Öte yandan işgalci idarede yönetici görevlerine atanan işbirlikçiler mutlaka yargılanacaktır.” dedi.

RUSYA KIRIM'IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRİYOR

İşgalci Rusya, Kırım’ın demografik yapısını değiştiriyor. Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 23 Ağustos 2021’ta Kırım Platformu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, farklı kaynaklara göre Rus yönetiminin 8 yıl içinde yarımadaya sayıları 600 binden 1,5 milyona kadar varan Rus’un yerleştirildiğini kaydetti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.