SON DAKİKA
Hava Durumu

Tartışmalı yasanın iptali için çalışmalar yapılmaya başladı

Kırım serbest ticaret bölgesi oluşturma ve Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarında ekonomik faaliyetlerin yürütülmesine dair adlı yasanın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin çalışma grubunun ilk toplantısı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2020 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tartışmalı yasanın iptali için çalışmalar yapılmaya başladı

Kırım serbest ticaret bölgesi oluşturma ve Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarında ekonomik faaliyetlerin yürütülmesine dair adlı yasanın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin çalışma grubunun ilk toplantısı düzenlendi. 

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi bünyesinde oluşturulan çalışma grubu dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantının başkanlığını Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Sekreteri Rüstem Ümerov yaptı.

ÇALIŞMA FOTMATI KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARILDI

Konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi, Ukrayna milletvekili Rüstem Umerov, kamu ve kolluk kuvveti kurumlarının, sivil örgüt temsilcilerinin ve milletvekillerinin katıldığını toplantıda, grubun çalışma formatı konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

KIRIM SERBEST TİCARET BÖLGESİ

Ukrayna Parlamentosu, 12 Ağustos 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım’da serbest ticaret bölgesinin oluşturulduğuna dair yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu yasaya göre, yarımadada özel ve tüzel kişiler için serbest ticaret bölgesinin özel hukuki rejimi geçerli olup özel kişiler için iç ve dış göç rejimi de uygulanıyor. Bunun dışında yasa serbest ticaret bölgesinde serbest gümrük bölgesinin oluşturulmasını da öngörüyor. Yasaya göre, “Kırım serbest ticaret bölgesinde” faaliyet gösteren kişi ve şirketlerin elde ettiği her türlü gelir yabancı gelir olarak vergilendirmeye tabi tutuluyor.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI YASANIN İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYOR

“Kırım serbest ticaret bölgesi oluşturma ve Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarında ekonomik faaliyetlerin yürütülmesine dair” adlı yasanın Kırım sakinlerinin ve Kırım idari sınırını geçen kişilerin anayasal hak ve özgürlüklerini ciddi bir şekilde kısıtladığını savunan insan hakları savunucuları uzun süredir ilgili yasanın yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor.

ÇUBAROV: YASA UKRAYNALI OLİGARKLARA PARA AKLAMAYA YARDIM EDİYOR

Daha önce konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Kırım Serbest Ticaret Bölgesi ile ilgili yasa, bizim hala çözemediğimiz sorunlardan biri olarak kalmaya devam ediyor. Söz konusu yasa, bir dizi Ukraynalı oligarka kara para aklamaya ve Kırım’daki şirketleri elde tutmaya izin verdi. Ancan aynı anda bir dizi vatandaşın temel insan hakları sınırlanmış oldu.” ifadelerini kullanmıştı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.