SON DAKİKA
Hava Durumu

T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsünden, Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kırım Tatar Sürgününün 76. yıldönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsünden, Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yayımladığı anma mesajı, şu şekilde:

"18 Mayıs 1944’te Kırım Yarımadası'nda yaşayan Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği tarafından evlerinden, yurtlarından çıkartılarak çeşitli ülkelerdeki çalışma kamplarına sürülmüş, gerek yollardaki, gerekse kamplardaki gayri insani koşullardan dolayı sürgün edilen yaşlı, çocuk ve kadının çoğu hayatını kaybetmiştir. Modern çağın en büyük acılarından biri olan Kırım Tatar sürgünü, tarihe kara bir leke olarak geçmiştir.

"KIRIM'IN HUKUK DIŞI İLHAKI YENİ ACILARA KAPI ARALADI"

Üzerinden 76 yıl geçmiş olmasına rağmen Kırım Tatar halkının gaspedilen hakları iade edilmemiş, acıları dinmemiştir. Kırım’ın hukuk dışı ilhakı yeni acılara kapı aralamıştır.

"TÜRKİYE KIRIM TATARLARININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"

Türkiye, tüm zorluklar karşısında özünü, kimliğini, dilini ve kültürünü muhafaza eden Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edecektir.

Sürgün trajedisinde yaşamını yitiren kardeşlerimizin aziz hatırasını rahmetle ve saygıyla yad ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerinin güvence altına alınması için her platformda çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.