SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürgün yıl dönümü arifesinde bir Kırım Tatarına daha işgalcilerden uyarı geldi!

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2022 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2022 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sürgün yıl dönümü arifesinde bir Kırım Tatarına daha işgalcilerden uyarı geldi!

Rus işgali altındaki Kırım’da işgalciler, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78'inci yıl dönümünün kaydedildiği 18 Mayıs 2022 tarihi arifesinde Kırım Tatar aktivistlere “izinsiz gösteri ve mitinglerin” yapılmaması konusunda uyarı kağıtları dağıtmaya devam ediyor. Bir uyarı kağıdı da, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Süleyman Kadırov’a getirildi.

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetimi, her yıl yaptığı gibi bu yıl da, Kırım Tatarlarının 1944 Sürgünü kurbanlarını anmasını engellemek için 18 Mayıs’ın öncesinde Kırım Tatar aktivistlere uyarı kağıtları dağıttı. Kefe (Feodosiya) sözde savcılık görevlilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Süleyman Kadırov’a “yasaların ihlalinin kabul edilemezliği hakkında uyarı kağıdı” verdiği aktarıldı.

Daha önce işgalcilerin  Kırım Tatar aktivist Elmaz Akimova ve Osman Osmanov'a "uyarı kâğıtları" verdiği bildirilmişti.

İŞGALCİLERDEN UYARI KAĞITLARI

Kırım’ın işgalci yönetimi, her yıl 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü yıl dönümü, Kırım Tatar Bayrak Günü ve 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü gibi yıldönümleri öncesinde Kırım Tatar aktivistlere “uyarı kağıtları” dağıtıyor.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.